<< Terug

Gepubliceerd op 26 april 2018
De 3 populairste weekend-bestemmingen

Onze schepen varen per jaar samen zo’n 250 weekendtochten. Wij zochten uit wat de 3 populairste bestemmingen zijn tijdens een zeilweekend en waarom. Bovendien hebben we ook nog 3 alternatieven voor je op een rijtje gezet, die ook zeker de moeite waard zijn.

Enkhuizen

1. Enkhuizen

Waarom Enkhuizen? Enkhuizen heeft voor heel veel verschillende interesses wat te bieden, biedt zeer veel ligplaatsen op loopafstand van het centrum en is vanuit Lemmer – waar het merendeel van onze weekendtochten begint en eindigt – bij heel veel windrichtingen goed te bereiken. De afstand is lang genoeg om het zeilen goed onder de knie te krijgen, en kort genoeg om in het stadje nog wat te kunnen ondernemen. Het highlight is het Zuiderzeemuseum, maar ook het kleine Flessenscheepjesmuseum is zeer de moeite waard. Het historische stadje zelf is compact maar niet klein en bestaat uit smalle straatjes en grachten met zeer goed bewaard gebleven oude huisjes. In de binnenstad zijn nog altijd veel bruine cafés en restaurants te vinden (de inwendige mens wordt dus zeker niet vergeten!). Kortom: Enkhuizen is voor een zeilweekend de veilige keuze – en veilig is goed. Kijk op onze website voor meer info over Enkhuizen.

Alternatief: Medemblik

Medemblik ligt vlakbij Enkhuizen en een groot deel van het oude centrum stamt uit dezelfde periode als Enkhuizen. Medemblik is ook ongeveer net zo goed te bezeilen als Enkhuizen. Voor wie Enkhuizen te druk vind, is Medemblik het perfecte alternatief. De binnenhaven is bovendien een stuk sfeervoller dan de Gependam in Enkhuizen. Kasteel Radboud torent boven de haven uit en geeft het een extra historisch tintje. Het zandstrandje is te voet veel beter te bereiken dan dat in Enkhuizen. Ook qua bezienswaardigheden doet Medemblik, met het Nederlands Stoommachinemuseum, de historische stoomtramverbinding met Hoorn en een prachtige windmolen zeker niet voor Enkhuizen onder. Klik hier voor meer info over Medemblik.

sneek-1835163

2. Sneek

Sneek dankt zijn top-3 klassering niet alleen aan de oergezellige, met kroegjes en restaurantjes bezaaide binnenstad, maar ook aan de gemoedelijke en afwisselende zeiltocht erheen. Vanuit Lemmer zijn er verschillende routes naar Sneek mogelijk en bij gunstige wind is een tussenstop in bijvoorbeeld Sloten goed mogelijk. Door de meren, kanalen, bruggen en mede-watersporters die de route naar Sneek kenmerken, kan er heel actief aan de vele zeilmanoeuvres deelgenomen worden zonder dat het er heel ruig aan toe gaat. Sneek heeft op loopafstand van de aanlegplaatsen in het centrum een gezellige winkelstraat, veel restaurants en heel veel cafés – de hoogste kroeg-dichtheid van alle Nederlandse steden zelfs. De iconische waterpoort is natuurlijk ook een bezoek waard, evenals het Fries Scheepvaartmuseum en het Weduwe Joustra Beerenburg-winkeltje. Kortom: Sneek is perfect voor wanneer de reis net zo belangrijk is als de bestemming en je het Friese watersport-gevoel een keer op een echt schip wilt beleven!

Alternatief: Heeg

Ook bij Heeg als overnachtingplaats voor een zeilweekend is de weg erheen net zo belangrijk als de bestemming zelf. Ook hier wordt door het zeer afwisselende Friese landschap gezeild en is er een mogelijkheid onderweg nog aan land te gaan. Heeg, dat veel kleiner is dan Sneek, biedt veel minder keuze aan gastronomie en uitstapjes, maar is zeker in de zomer niet minder bruisend. Een groot voordeel van Heeg is dat er tijdens een zeilweekend op de heen- of terugreis ook over het IJsselmeer gezeild kan worden, terwijl daar met Sneek als bestemming meer mazzel met de wind voor nodig is. Nog meer afwisseling dus! Heeg is dus een mooi alternatief voor wie de reis en gezellig samenzijn belangrijker vindt dan keuze uit 80 cafés en de mogelijkheid een (voor Friese begrippen) groot stadscentrum te bezoeken.

Terschelling - Wilco

3. Terschelling

Bijna het meest exotische stukje Nederland. Zee, zandstranden zo ver het oog kan zien, bossen, fietspaden, uitgebreide keuze aan uitstekende gastronomie in alle prijsklassen en een haven met alles op loopafstand. Niet zo gek dat het bij heel veel gasten hoog op de verlanglijst staat. Voor een zeilweekend naar Terschelling is het vertrekken uit Makkum, Workum, of Harlingen wel een vereiste - let dus goed op de thuishaven van het schip, of vraag ons het schip indien mogelijk uit een andere haven te laten vertrekken. Hoewel Terschelling in het hoogseizoen wel heel druk kan worden, zijn alle voorzieningen prima op die drukte berekend. Geen zorgen over de beschikbaarheid van een huurfiets dus! Juist doordat er op loopafstand van de haven zoveel cafés, restaurants, fietsverhuurders, stranden en activiteiten zijn, leent Terschelling zich dan heel goed voor een bliksembezoek van een paar uurtjes, maar daarmee doe je het eiland eigenlijk tekort. Wie minimaal 1 volledige dag op het eiland doorbrengt, zal ontdekken dat er behalve West-Terschelling nog veel meer te beleven is. Je kan bijvoorbeeld helemaal tot rust komen tijdens een strandwandeling bij Oosterend, of je adrenaline-niveau flink kan oppompen met spannende activiteiten als blo-karten, powerkiten, of branding kajakken. Tijdens een weekend kan dat meestal alleen als je heel strak plant. Kortom: Als bestemming voor een zeilweekend is Terschelling perfect voor iedereen die zich tijdens een bliksembezoek wil onderdompelen in de bruisende Friese Riviera. Lees hier alles over Terschelling.

Alternatief: Makkum

Een schattig, historisch Fries stadje dat beschikt over een groot zandstrand met een heuse boulevard. Niet op een “Jekyll and Hyde”-achtige manier waar het hippe strand het gemoedelijke historische stadje verdrijft, maar keurig naast elkaar zonder elkaar in de weg te zitten. Groot voordeel van Makkum als bestemming, is dat het vanuit nagenoeg iedere haven op 1 dag te bereiken is en dat je in het seizoen in een gezellige, maar veel minder drukke haven komt te liggen. Makkum is vooral perfect voor wie de voorkeur geeft aan een beetje meer gemoedelijkheid. Bekijk hier meer informatie over Makkum.

Enthousiast? Dit is belangrijk om te weten!

Het plannen van een zeilweekend is niet moeilijk. Prik een datum, inventariseer wie er allemaal meegaan en bel ons op (0514 – 566 000). Wij kijken welke schepen er beschikbaar zijn en bij jullie wensen passen. De bestemming is 1 van die wensen, maar let wel op: Doordat zeilen nu eenmaal weersafhankelijk is, kunnen we nooit met 100% zekerheid een bepaalde bestemming garanderen. We kunnen wel inschatten welk schip vanaf welke haven de grootste kans geeft op het kunnen bezeilen (soms met een beetje hulp van de motor, als het echt niet anders kan) van de gewenste bestemming. Wanneer jullie bepaalde wensen voor de bestemming hebben – het maakt niet uit of dit een specifieke plaats is, of dat de bestemming bepaalde kenmerken moet hebben – is het aan te raden dit meteen bij het eerste contact met ons al te vermelden. Dan kunnen we namelijk meteen eerlijk advies geven over de haalbaarheid!