Zeilen met familie of vrienden: het IJsselmeer of Wad biedt aan iedereen voldoende ruimte!

Kiezen voor één of meerdere dagen zeilen met een intiem gezelschap is kiezen voor het maken van waardevolle herinneringen. Zeilen op een traditioneel zeilschip is zonder twijfel een bijzondere ervaring voor jong en oud.

Familiebutton NL

Samen het water op met familie of vrienden betekent afwisselend actief zijn en achterover leunen. Tijd met elkaar doorbrengen en lekker eten. Overwegend midden in de natuur, ongestoord en ver weg van de dagelijkse hectiek. Precies, dat is ontspannen!

Een zeiltocht maken op het IJsselmeer, of over het Wad brengt mensen dichter bij elkaar. En geen zorgen, er is aan boord voldoende ruimte en afwisseling voor iedereen. Dus. Eindelijk tijd voor een goed gesprek, of dat mooie boek.

Samen zeilen is een origineel én duurzaam idee om iets moois te vieren

Onze schepen verplaatsen zich hoofdzakelijk op louter windkracht. De elementen bepalen het tempo en het ritme aan boord. Go with the flow, noemen we dat. De indeling van een weekend zeilen is flexibel. Net als het aantal opstapplaatsen. Kies ook voor zo’n onvergetelijke ervaring. En vergeet vooral niet: de reis is het doel, het samenzijn de bestemming.

4x waarom een zeilschip huren met vrienden en familie zo waardevol is:


gezelligheid aan tijdens het zeilen

1. Eindelijk alle tijd voor elkaar


Kijk. Kiezen voor een vakantiepark voor het familieweekend, dat kan natuurlijk ook. Zodat iedereen kan doen waar hij zin in heeft. Een wandeling maken, naar het zwembad gaan, winkelen. Voor je het weet is het weekend om en heeft de helft van de mensen elkaar bijna niet gezien en gesproken.

Samen een trip maken op een zeilschip is andere koek. Iedereen zit in hetzelfde schuitje. En ja, dat is soms best even wennen. Maar levert na verloop van tijd altijd mooie momenten op. Ervaar dat relaties zich verdiepen, door tijd met elkaar door te brengen. En loopt het toch even vast, dan hebben wij deze gouden tips.
Maak ook tijd voor het creëren van waardevolle herinneringen

DSC_0073

2. Iedereen ervaart rust en ruimte


Een dag, weekend of nóg langer met zijn allen samen op een boot…, daar krijgen sommige mensen het op voorhand een beetje benauwd van. En dat snappen we best. Toch maken wij ons geen zorgen. Uit ervaring weten wij dat er juist op een boot heel veel ruimte is voor iedereen.

De schipper en zijn crew nodigen de aanwezigen graag uit voor het leveren van een actieve bijdrage. Samen hijsen we de zeilen en bepalen we de koers. Maar maken er geen wedstrijd van. Het gewone leven is vaak al hectisch genoeg. Tegelijkertijd is er op het dek, in de salon of de individuele hutten altijd gelegenheid voor een momentje voor jezelf. Relax!
Gun iedereen de gelegenheid eens goed te onthaasten

IMG_1164

3. In stilte proeven aan de natuur en de vrijheid


Eenmaal aan boord is iedereen ver weg van de (digitale) snelweg. Zodra de trossen los gaan start het echte genieten. Dan zitten het schip en jullie letterlijk nergens meer aan vast.

De weidsheid van het open water lonkt, als de schipper koers zet richting de horizon. Eenmaal uitgevaren, de zeilen gehesen, dringen de vergezichten van het IJsselmeer zich op. Dat maakt geheid indruk. Of ze nu bladstil is of driftig deint. Kijk, ruik, proef. Wat een wateroppervlakte, wat een mogelijkheden. Precies. Wat een vrijheid.

En dat gewoon in Nederland.
Proef ook hoe geweldig de natuur en vrijheid smaakt!

we komen ergens

4. Jullie komen nog eens ergens


Leer Nederland tijdens een één of meerdaagse zeiltocht kennen vanaf de waterkant. Zeilen is immers een authentieke manier van reizen tussen A en B.

Dat betekent ‘s ochtends opstappen in Lemmer en ‘s avonds aanleggen in Enkhuizen. Of vanuit Harlingen koers zetten richting Terschelling. Hoe langer het verblijf, hoe meer er mogelijk is. En hoe gaaf is het om dit allemaal op kracht van de natuur te doen? De wind in de zeilen zorgt voor plezier en een duurzame beleving. Met als bonus iedere dag opnieuw een verrassende bestemming. 
Kies ook voor een reis met verrassende bestemming(en)

Blank 1400 x 200 geel

Zeilen op het IJsselmeer of de Waddenzee, dat wordt nog moeilijk kiezen

Het IJsselmeer is groots, in al haar eenvoud. Hier kan optimaal gezeild worden, met vele leuke bestemmingen binnen handbereik. De Waddenzee ligt pal achter de dijk en is geheel uniek op haar eigen manier. De eilanden als parels grenzend aan een bijzonder gebied dat van tijd tot tijd haar geheimen prijs geeft. Precies. Dat wordt nog moeilijk kiezen!

En we gaan nog niet naar huis…

De Frisian Sailing Company biedt verschillende huurperiodes voor haar zeilschepen:

 • een dag : 10:00 - 17:00 uur
 • een weekend : vrijdagavond 20:00 uur tot zondagmiddag 16:00 uur
 • een verlengd weekend: vrijdagmiddag 13:00 uur tot zondagmiddag 16:00 uur
 • een midweek : maandagochtend 10:00 uur tot vrijdagmiddag 15:00 uur
 • een week : vrijdagavond 20:00 uur tot vrijdagmiddag 15:00 uur

Natuurlijk is geen familie of vriendengroep gelijk. In overleg kunnen we van onze standaard huurperiodes afwijken. Er is veel mogelijk! We geven graag advies welk schip, huurperiode en opstapplaats het beste bij de wensen en verwachtingen past.

GEEF MIJ ADVIES

Zo verloopt een weekend zeilen op het IJsselmeer

Geen idee wat te verwachten? Graag schetsen we een beeld hoe een gemiddeld weekend weg met vrienden of familie er uit ziet.

191011 Brinker 2041606

VRIJDAG

Vanaf 20:00 uur is iedereen welkom aan boord. Dan het schip verkennen en natuurlijk de hutten verdelen. Daarna wacht een gezellige avond met de gelegenheid om uitgebreid bij te kletsen. Bij voorkeur onder het genot van een hapje en een drankje?

Elk schip heeft een uitgebreide keuken, waar van alles valt klaar te maken. Op verzoek doen wij de boodschappen, zodat de koelkast bij aankomst gevuld is. Handig!
bezaan-hijsen

ZATERDAG

Kabbelend water en de roep van een stel meerkoeten. Dat is nog eens wakker worden! We checken ‘s ochtends vroeg het actuele weer en de voorspellingen. Vlak voor of na het ontbijt bepaalt de schipper in overleg de route en de gewenste bestemming. Dan de trossen los en richting het open water. En natuurlijk het zeil er op! De crew zal iedereen aanmoedigen om mee te helpen. Maar niets is verplicht. Trek gekregen? Lunchen doet menig gezelschap in de salon of op het dek, gewoon tijdens de zeiltocht.
In de (na)middag wacht een haven als eindbestemming van deze enerverende dag. Kies voor een gezellige huisgemaakte maaltijd aan boord of ga lekker uit eten. Energie over? Onderneem nog een activiteit aan wal: de mogelijkheden zijn talrijk. Moe en voldaan vertrekt iedereen die nacht geheid naar dromenland.

samen-genieten

ZONDAG

Vroeg uit de veren of lekker uitslapen? Het kan allemaal. Afhankelijk van het weer en andere specifieke wensen zetten we opnieuw met de wind in de zeilen koers richting het uitgestrekte IJsselmeer. Maar niet nadat er eerst uitgebreid is ontbeten! Rond 16:00 uur keren we die middag terug in de starthaven. Onderweg nog een interessante pitstop maken is vaak goed mogelijk, overleg met ons voor de verschillende opties.

Help! Wat als ik niet kan zeilen?


Zeilen op een traditioneel schip is plannen én improviseren

met-de-hele-familie


Natuurlijk gaan we zeilen. Maar er kan zoveel meer. Met de invulling van een dag of meerdaags verblijf proberen we tegemoet te komen aan de wensen van ieder gezelschap. We adviseren over het best passende schip, haalbare routes en weten precies welke havenstadjes de moeite waard zijn. Of welke aanvullende activiteiten een mooie aanvulling bieden op een sowieso al bijzonder weekend. Toch hebben we niet alles in de hand. Op de Waddenzee zijn we afhankelijk van het tij. En overal speelt het weer een grote rol. Harde wind, of juist de afwezigheid daarvan, kan bijvoorbeeld roet in het eten gooien.

Vragen de omstandigheden om een last minute wijziging van de invulling? Veel activiteiten aan wal kunnen ad hoc geregeld worden. Verloopt niet alles volgens plan, dan is improviseren noodzakelijk. Wees gerust. Wij zijn het gewend.

Blank 1400 x 200 geel

Rondom het IJsselmeer en het Wad is altijd iets te doen

Het zeilen zelf is al een belevenis op zich natuurlijk. En een aanvullende activiteit kan het verblijf op een zeilschip helemaal compleet maken. We hebben de meest populaire opties op een rijtje gezet:

Kunst, cultuur en geschiedenis

Sloten 1(JZ)
 • Maak een stadswandeling in Amsterdam, Hoorn, Volendam, Harlingen, Sneek of Sloten
 • Bekijk de Nachtwacht van Rembrandt (en meer meesterwerken) in het Rijksmuseum te Amsterdam
 • Ervaar in het Zuiderzeemuseum te Enkhuizen hoe men vroeger (over)leefde
 • Het Stoommuseum in Medemblik vertelt hoe stroom vroeger werd opgewekt
 • Ontdek de kracht van stoom in het Woudagemaal Lemmer
 • Aanschouw te Workum hoe Jopie Huisman met zijn schilderijen het gewone leven vastlegde
 • Word een kasteelheer of jonkvrouw tijdens een bezoek aan het Muiderslot in Muiden

Milieu en duurzaamheid

 • Onderzoek de zeebodem als het eb is door droog te vallen op de Waddenzee
 • Kom meer te weten over de bouw van de Afsluitdijk in het Wadden Center te Kornwerderzand
 • Bewonder de zeehonden die in Ecomare op Texel weer op kracht komen
 • Wandel door natuurlandschap dat met mensenhanden is gemaakt in Nieuw Land Lelystad

Ontspanning en vermaak

2014_05_17_Ijsselmeer_227
 • Ga heerlijk luieren op de stranden van Lemmer, Stavoren of Enkhuizen
 • Ontdek de steden en dorpen en laat je elke keer opnieuw verrassen
 • Speur eindeloos naar koopjes in Bataviastad Outletcenter Lelystad of op het Waterlooplein in Amsterdam
 • Ga voor anker en neem een verfrissende duik in het water

Sportief en culinair

 • Huur fietsen en verken de Waddeneilanden Texel, Vlieland of Terschelling
 • Bestel verse kibbeling op Urk, of geniet van een broodje paling in Volendam
 • Maak een kookcompetitie: Welk keukenteam kookt het best?
 • Speel met blote voeten in het zand voetbal of volleybal in Medemblik of Hoorn
 • Stap van boord op een onbewoond eiland en geniet van een bbq

Kijk ook naar ons overzicht van populaire bestemmingen aan het IJsselmeer, de Waddenzee en het Markermeer om te ontdekken wat er in welke plaatsen te doen is.

Blank 1400 x 200 geel

Aan tafel!

DSC_0316

Zeilen geeft ongetwijfeld trek. Ieder schip beschikt daarom over een goed ingerichte keuken aan boord. Zo staan er in mum van tijd verschillende warme of koude gerechten op tafel. Een pan macaroni is eenvoudig, voedzaam en vlug klaar. Het kan natuurlijk ook dat er echte culinaire toppers aan boord zijn. Samen koken is hoe dan ook hartstikke gezellig.
Er is voldoende opslag en koeling voor een flinke voorraad boodschappen. Die wij eventueel vooraf kunnen doen, zodat de koelkast bij aankomst gevuld is. In de meeste havens is het ook mogelijk om boodschappen online te bestellen en aan boord te laten bezorgen.

Catering
Geen tijd of zin om zelf te koken of stapels boterhammen te smeren? Kies voor een catering arrangement. Dan serveert een eigen kok aan boord gezonde koude en of warme maaltijden. Rekening houdend met eventuele dieetwensen, voorkeuren of allergieën. En misschien wel het allergrootste voordeel? Niemand hoeft tijdens dit gezellige weekend uren in de keuken te staan! Let op: een catering arrangement is altijd inclusief drinken. De genoten drankjes worden genoteerd en aan het eind van het weekend afgerekend.

gezellig eten

Uit eten
Ontdek de lokale specialiteiten, stap aan wal en ga lekker uit eten. Voorkom teleurstelling en reserveer vooraf. Vooral de kleinere eetgelegenheden zijn niet altijd berekend op spontaan bezoek van een groter gezelschap. Zijn er kinderen mee die geen geduld hebben voor een restaurant? Of die weinig lusten? Afhalen of aan boord laten bezorgen kan natuurlijk ook. Denk aan Chinees, patat, pizza’s, kebab…mmm dat smaakt als een echt feestje!

Drinken
Self-supporting? Sla dan zelf voldoende koffie, thee, fris en eventuele alcoholische drank in voor het weekend. Liever geen gesjouw met kratten en flessen? Laat ons de boodschappen doen. Op sommige schepen is er een barretje met biertap-installatie aan boord. Gezellig! De benodigde biervaten leveren wij hiervoor op bestelling.

Blank 1400 x 200 geel

Voor ieder gezelschap een passend zeilschip

Zwarte_Valk_zeilen_3 (1)

Onze vloot telt bijna 30 schepen. Elk met een eigen karakter, een spraakmakende schipper, deskundige bemanning en uiteenlopende faciliteiten aan boord. Natuurlijk bepaalt de grootte en de samenstelling van het gezelschap, welk schip het beste voldoet.

Het aantal slaapplekken aan boord is variabel, evenals de samenstelling en het comfort van de slaapvertrekken. De hutindeling en - grootte is op geen van de schepen gelijk. Gelukkig kennen wij ze allemaal en daarom doen we graag een vrijblijvend voorstel voor het best passende zeilschip.

Dit is wat een zeilenreis kost

De basisprijs van ieder schip is inclusief schipper, een bemanningslid, havengeld en brandstofkosten.
Dat de overige kosten afhankelijk zijn van de omvang van het gezelschap en eventuele aanvullende wensen. Zoals we een trip op maat kunnen inrichten, zo is het kostenplaatje even zo goed maatwerk. Niets is zo vervelend, als verrassingen achteraf. Dus schetsen we op voorhand helderheid over de totale reissom.

Hou rekening met deze variabele kosten

 • schoonmaak (hoogte varieert per schip)
 • eten en drinken (er is eventueel de mogelijkheid om boodschappenservice te benutten)
 • catering (kok aan boord)
 • bedlinnen, in geval van overnachting (opties en hoogte varieert per schip)
 • aanvullende uitjes en activiteiten

Ook bijzondere herinneringen maken?

We zetten graag op een rijtje wat zeilen met familie of vrienden op het IJsselmeer of Wad kost. Geen zorgen, we maken een geheel vrijblijvende aanbieding!

STUUR MIJ EEN VRIJBLIJVENDE OFFERTE VOOR EEN BIJZONDERE REIS

Geen zorgen, u ontvangt een vrijblijvende aanbieding. Dus u zit nog nergens aan vast. Ok... behalve misschien aan een gaaf idee, dat u niet meer loslaat ;-)

Deel:

Blank 1400 x 200 geel

Dit zeggen onze klanten over zo een bijzondere zeilreis:

bartengbers

September 2022 - Sterrenwind
We hadden een familie-uitje. Drie generaties: rond de 70, rond de 40 en rond de 12. We hadden enorm geluk: het was prachtig weer. Maar los van de geluksfactor is een tochtje met de Sterrenwind aan te bevelen. Fantastische bemanning: Andre en Michiel. Mooi schip met alle ruimte zowel binnen als buiten. We hebben gezeild ( niet veel wind maar dat is voor onervaren mensen niet slecht), we hebben gezwommen, lekker gegeten en voor de kids niet te vergeten veel spelletjes gedaan. Kortom een groot succes.

J.S.

Juli 2022 - Gaia
Hoewel ik vaak genoeg met succes heb geprobeerd het vieren van mijn verjaardag over te slaan, zou ik voor geen goud het gedenken van mijn 80e hebben willen missen.
Wat een feest om dat aan boord van de Gaia te kunnen vieren. Er zijn dingen die je niet zelf in de hand hebt, zoals het weer. Dat kon dus niet beter. Ik was me er van bewust dat ik een zeer gemelleerd gezelschap had uitgenodigd, maar het klikte prima.
 
Maar dan het verblijf aan boord:  in 1 woord geweldig zo wel het varen op zaterdag en zondag als de verzorging van eten en drinken. Een groot compliment aan de bemanning van de Gaia. Rob en Sara hebben een zeer grote bijdrage geleverd aan het welslagen van dit weekend.

Hartelijk dank voor alle goeds dat wij hebben mogen ervaren.
 

Familie van der Kam

Juni 2022 - Alida
Het was voor de hele familie een geweldig feest op de Alida. Jazeker, iedereen heeft optimaal genoten en de regen- en stormachtige weersomstandigheden van de Pinksterdagen maakten de belevenissen alleen maar serieuzer en authentieker. We hebben dus allemaal stevig meegewerkt met de enthousiaste instructeur Tiny. In goed overleg met kapitein Ron is een route bepaald. We zijn drooggevallen op het Rif bij Vlieland en hebben heerlijk bij een mooie avondzon kunnen wadlopen naar het biologisch station aldaar. En de volgende dag arriveerden we op Terschelling, waar we de uitdagingen van het klimbos hebben aangenomen en na een mooie rondwandeling de bunkers hebben bezocht. Tijdens de zeiltocht terug naar Harlingen spookte het flink maar onze crew kon dat gemakkelijk aan na de gedegen instructies van de leiding. Speciaal woord van dank zijn we verschuldigd aan kok Mieke, die voortreffelijk voor de inwendige mens wist te zorgen en ook de gezelligheid wist te stimuleren. Kortom, het was een hoogst geslaagd festijn, dat iedereen voor herhaling vatbaar vindt. Dus: tot ziens!

Natasja

Juni 2022 - De Onderneming
Zeer leuk weekendje weg gehad met De Onderneming en diens bemanning, bedankt voor deze mooie ervaring. Zeilen was me nog totaal onbekend, maar het was me goed bevallen. Een hoop nieuwe dingen geleerd en even lekker bezig geweest, maar het zeilen geeft je ook een ontspanning door naar de horizon te turen en te luisteren naar de golven en het kabbelende water. 

Jeroen de Wildt

Juni 2022 - Zwarte Valk
We hadden een speciale tocht naar Terschelling, Jantine en Arjo hebben hun uiterste best gedaan om er te komen ondanks harde winden dat waarderen we enorm. We zijn erg blij met jullie als gastvrouw en -heer, fijne sfeer. Schip is tiptop en zeilt fantastisch, ook de terugweg was nogal temperamentvol maar schip voelt veilig aan. Fijne bedden, ruim kombuis en gemoedelijk dagverblijf. Hartelijk dank voor twee mooie dagen! Jeroen 

Isabel, Maarten, Berend, Youla, Boris, Thymo & Roef

Juli 2021 - Alida
Isabel, Maarten, Berend, Youla, Boris, Thymo & Roef
Eind augustus 2021, een zeilzwerfweek om nooit meer te vergeten. Schipper Remco en maatje Sterre namen ons gezin van 6 en hond Roef mee op de Alida. Op basis van wind en wensen, bepaalden we steeds samen de volgende bestemming in het Waddengebied. Een topervaring was het droogvallen ‘s ochtends om half 6 met opkomende zon. We wandelden op een uitgestrekt en goudgekleurd wad en namen daarna met z’n allen een duik naast de boot. De Alida is een boot met veel mogelijkheden en schipper Remco benut deze met trots. We hebben genoten van de hartelijkheid, het realisme, de inrichting van de boot en het meewerken met het zeilen. Ayay!

Marlies

Augustus 2021 - De Onderneming
Fantastische trip gehad met Stefan en Brechje, erg ervaren. Goede combinatie van actief meezeilen en relaxen. Leuke trip met verschillende facetten. Ging ook goed met een kindje van 4 jaar. Aanrader.

fam. Snijder

Augustus 2020 - Alida
fam. Snijder
Onze vakantie was in augustus 2020. Dan houdt COVID-19 de wereld al lang in zijn greep. Remco reageerde snel toen meerdaagse groepsreizen door maatregelen niet mogelijk waren, en bood alternatieve vakantievormen op de Alida aan. Wij spreken van geluk dat wij als gezin mochten meevaren op de Alida en op deze unieke manier de Waddenzee en Friesland te ontdekken. Remco kent zijn schip door en door en maakt er optimaal gebruik van. Als gezin hebben wij genoten van het avontuur en de stuurmanskunst die nodig was in de smalle wateren van Friesland. En we zijn op veel mooie en unieke plekjes op het Wad geweest. Eigenlijk doen alle woorden tekort aan onze ervaring deze zomer op de Alida. We hebben alle vinkjes kunnen zetten die we vooraf hadden kunnen bedenken voor deze zeiltocht. Het klikte heel goed met de bemanning, wat er zeker aan heeft bijgedragen dat niet alleen de ouders, maar ook de kinderen hebben genoten. Ik hoop voor Remco dat snel volledige groepen mogelijk zijn, maar mocht het zo zijn dat vanwege maatregelen alleen gezinnen/huishoudens meerdaagse tochten mogen doen: grijp die kans. Een dergelijke unieke vakantie in eigen land is echt elke euro waard!

Frank

September 2019 - Trouwe hulp
We hebben enorm genoten van onze tocht op het Sneekermeer en de overnachting aan boord. Reitse en Katja waren zowel kundige schippers als prettig gezelschap! We raden ze van harte aan !

Roel & Marianne ten Dam

Juni 2019 - Mare fan Fryslan
Met onze Franse en Duitse vrienden hebben we heerlijk genoten van een week zeilen en fietsen in juni 2019! Gezellige, bekwame, vriendelijke bemanning (Hielke, Matthijs, Jikke en Eric), uitstekend eten en drinken. Kortom we doen het vast en zeker weer een keer!

Paul en Hanneke

September 2018 - Albatros
Een super weekend? Wij hadden dit aan boord van de Albatros met 11 volwassenen en 4 kinderen plus een baby. Veel wind en dus ook echt fijn zeilen met hulp van iedereen aan de touwen. Ook de kinderen.
Hutten met een eigen wasbakje...En een gezellige ruimte om te zitten en te eten, met plek voor ieder en van alle gemakken voorzien. Maar een van de belangrijkste dingen: de sfeer. Zowel de schipper als de maat: dat ze nog lang zo doorgaan. Dit gunnen wij iedereen. Onvergetelijk voor de hele familie.