Zeilen met school: ervaar het IJsselmeer en de Waddenzee als veelzijdige leeromgeving!

Vervang de schoolbanken door een zeilschip en ontdek wat deze verfrissende omgeving met uw leerlingen doet. Zeilen met de klas biedt vele mogelijkheden, van ontspannen activiteit tot leerzame ervaringen en excursies. Kies er daarom voor om op schoolreis heerlijk te gaan zeilen! Vaart u tijdens de schoolreis eerst naar Friesland of naar Terschelling?

Een of meerdere dagen het water op betekent even weg van het scherm, de gezonde buitenlucht opsnuiven en vooral ook samen zijn! Zeilen met school op het IJsselmeer, het Markermeer of de Waddenzee is een verfrissende activiteit, die hen de nodige uitdaging geeft.

whitepaper-NL

Samen het water op is een ideale manier om leerlingen te motiveren binnen een unieke setting, waarin ze elkaar snel nog beter leren kennen. Een schoolreis of introductiekamp op een traditioneel zeilschip is bij aanvang van het schooljaar dan ook een goed idee. In het voorjaar brengt zeilen met de klas naast plezier een golf nieuwe energie, die de jeugd stimuleert het schooljaar met succes af te ronden. Stap aan boord en profiteer ook van het effect van een schoolreisje zeilen met Frisian Sailing Company.

 

4 redenen waarom zeilen met school een geweldig idee is

Bij Frisian Sailing Company leggen we u graag uit waarom het een goed idee is om ervoor te kiezen om tijdens een schoolreisje te gaan zeilen. 

gaia-teamwork

1. Zeilen bevordert samenwerken


Al snel ontdekken uw leerlingen dat je aan boord van een schip met zijn allen meer bereikt dan alleen. Of het nu gaat om het hijsen van de zeilen, aanmeren bij de kade, het bereiden van een maaltijd of het doen van de afwas. Samen gaat het sneller en vaak ook beter. Leren doe je immers vooral van elkaar.

Bovendien ervaren uw leerlingen dat samenwerken voldoening geeft en waardering schept voor de inspanning of het talent van een ander. En samen iets doen levert doorgaans ook nog plezier op. Zelfs (of misschien wel vooral) als het niet allemaal in één keer lukt.

  
  

  
  
  
 

jeugd in rondje

2. Zeilen stimuleert het maken van contact


Tijd doorbrengen met een groep leeftijdsgenoten schept een band. Aan boord van een zeilschip gaat dit lekker snel, omdat je letterlijk met zijn allen in hetzelfde schuitje zit. Actief meedoen aan boord, de aanwijzingen van de schipper en matroos opvolgen, maar juist ook kritische vragen stellen over de nut en noodzaak van bepaalde handelingen geeft inzicht. Aan de leerling zelf, maar ook in elkaar.

Wie ontpopt zich aan boord als leider en wie is meer afwachtend? Met de juiste dosis begeleiding van u als professionele leerkracht kweekt een zeiltrip met de schoolklas respect voor ieders kwaliteiten.
 
  
  
  
  
  
  
    

 

Touwen knopen

3. Zeilen bevordert 21th century skills


Met de schoolklas een of meerdere dagen zeilen betekent (nader) kennismaken, met elkaar en de elementen. Hoe blijf je wind en water de baas? En wat als het anders loopt dan verwacht? Creatief denken en oplossend vermogen zijn essentiële vaardigheden die uw leerlingen in de 21e eeuw hard nodig hebben. Dan is het toch schitterend dat een trip op een traditioneel zeilschip - zelf met meer dan een eeuw ervaring - hieraan bijdraagt.

Bedenk, voer uit en evalueer: hoe reageert het schip op de gekozen strategie? Kennis opdoen door ervaren! Uiteraard onder toeziend oog van de deskundige crew.  
  
  
  
  
  

klasloket

4. Zeilen is ontdekkend leren


Leerlingen doen aan boord van een zeilschip in korte tijd misschien wel veel meer kennis op, dan in de traditionele schoolbanken. Of het nu gaat om aardrijkskunde, natuurkunde of geschiedenis. Alleen al het aanbieden van kennis in een andere vorm dan de meeste scholieren gewend zijn motiveert. Als dit uw doel is zijn onze themaroutes bijzonder geschikt. Veel jongeren leren op deze manier bijna ongemerkt iets nieuws.

Nieuwsgierigheid wordt gewekt, zonder dat het voelt als iets dat moet. Leren in combinatie met zeilen wordt juist een waardevolle herinnering!

 

Blank 1400 x 200 geel

Veilig varen met school

jeugd aan boord reddingsring

We kunnen ons goed voorstellen dat u zorgen heeft over de veiligheid aan boord. Zeilen met een groep scholieren is natuurlijk ook een hele verantwoordelijkheid. We helpen u graag deze waardevolle uitdaging toch te realiseren.

Aan boord van ieder zeilschip dat deel uitmaakt van onze vloot zijn altijd voldoende zwemvesten en reddingsboeien aanwezig. En ja, bij vertrek maken we heldere afspraken over wat er uit het oogpunt van veiligheid wel en niet is toegestaan aan boord.

Onze ervaring is dat jongeren van 13 jaar en ouder over het algemeen prima in staat zijn de voor de hand liggende risico’s in te schatten. Samen met u zorgt de schipper en matroos voor een extra toeziend oog. De crew beoordeelt bovendien onderweg voortdurend of de uitgezette koers qua weersomstandigheden verstandig en voldoende veilig is.
 

Zo organiseert u een geslaagd zeiluitje met school

Gebruik deze checklist om het maximale uit uw zeiltrip met scholieren te halen:

 • Bedenk vooraf met welk doel u op pad gaat en wat u van uw leerlingen verwacht.
 • Maak gebruik van onze themaroutes, als ontdekkend leren uw voorkeur heeft.
 • Hou rekening met wisselende vaartijden. De weersomstandigheden hebben invloed.
 • Calculeer altijd wat extra tijd in voor tegenvallers, zodat er niet meteen stress ontstaat.
 • Wilt u meer doen dan alleen zeilen, kies dan een bestemming in overleg met de klas.
Blank 1400 x 200 geel

Activiteiten en excursies tijdens uw schoolreis: bezoek Friesland, Terschelling, IJsselmeer en meer!

Amsterdam-gracht

Het zeilen zelf is al een belevenis op zich natuurlijk. En een aanvullende activiteit kan de dag (of midweek) helemaal compleet maken. Beoordeel zelf wat bij de uitgangspunten en leerdoelen van uw school en leerlingen past:

Kunst, cultuur en geschiedenis

 • Maak een stadswandeling in Amsterdam, Hoorn, Volendam, Harlingen, Sneek of Sloten
 • Bekijk de Nachtwacht van Rembrandt (en meer!) in het Rijksmuseum te Amsterdam
 • Ontdek in het Zuiderzeemuseum te Enkhuizen hoe men vroeger (over)leefde
 • Het Stoommuseum in Medemblik vertelt je hoe stroom vroeger werd opgewekt
 • Breng een bezoek aan het Woudagemaal Lemmer en ontdek de kracht van stoom
 • Aanschouw te Workum hoe Jopie Huisman met zijn schilderijen het gewone leven vastlegde
 • Voel je een kasteelheer of jonkvrouw tijdens een bezoek aan het Muiderslot in Muiden


  
  

jeugd genieten

Milieu en duurzaamheid

 • Onderzoek de zeebodem als het eb is door droog te vallen op de Waddenzee
 • Verwonder je over de bouw van de Afsluitdijk in het Wadden Center te Kornwerderzand
 • Bewonder de zeehonden die in Ecomare op Texel weer op kracht komen
 • Wandel door natuurlandschap dat met mensenhanden is gemaakt in Nieuw Land Lelystad

Ontspanning en vermaak

 • Ga heerlijk luieren op de stranden van Lemmer, Stavoren of Enkhuizen
 • Ontdek de steden en dorpen en laat je elke keer opnieuw verrassen
 • Speur eindeloos naar koopjes in Bataviastad Outletcenter Lelystad of op het Waterlooplein in Amsterdam
 • Ga voor anker op het water en neem een verfrissende duik in het water


  
  
  

duik-3-28

Sportief en culinair

 • Huur fietsen en verken de Waddeneilanden Texel, Vlieland of Terschelling
 • Bestel verse kibbeling op Urk, of geniet van een broodje paling in Volendam
 • Maak een kookcompetitie: Welk keukenteam kookt het best?
 • Met je blote voeten in het zand voetbal of volleybal spelen in Medemblik of Hoorn
 • Stap van boord op een onbewoond eiland en geniet van een bbq


    
  
  
  
 
 
  
  

Kijk ook naar ons overzicht van populaire bestemmingen aan het IJsselmeer, de Waddenzee en het Markermeer om te ontdekken wat er in welke plaatsen te doen is. In ons whitepaper staan bovendien tips over hoe de leerlingen op een educatieve manier zelfstandig een stadcentrum kunnen verkennen.

Blank 1400 x 200 geel

Zeg, wat eten we tijdens een schoolreisje zeilen?

koken aan boord

Zeilen geeft trek. Ieder schip beschikt daarom over een goed ingerichte keuken aan boord. Daar tovert u in een mum van tijd verschillende warme of koude gerechten uit, zeker wanneer uw leerlingen daarbij ook de handen uit de mouwen steken. Een pan macaroni is eenvoudig en vlug klaar. Maar misschien pakt u het liever wat spannender aan: lees dan hier ons recept voor Bloedsoep en Heksenvingers.

De keuken biedt voldoende opslag en koeling voor een flinke voorraad boodschappen. Indien u meerdere dagen onderweg bent hoeft u dus niet per se voor een hele week boodschappen in te slaan.

Geen tijd of zin om zelf te koken of stapels boterhammen te smeren? Op verzoek zorgen wij voor een kok aan boord. Afhankelijk van uw wensen serveert deze een gezonde koude of warme maaltijd. Rekening houdend met eventuele dieetwensen, voorkeuren of allergieën.
  
  
 
 
 
  
  
  

red-417106_1920

Extra tips rondom eten en drinken tijdens een schoolreis op het water

Meerdere dagen onderweg? Een goed ontbijt is de basis van een geslaagde dag. Biedt gedurende de dag doorlopend water en fruit aan en beperk het gebruik van producten met toegevoegde suikers. Maak afspraken met uw leerlingen over wat zij zelf mogen meenemen aan (ongezonde) tussendoortjes en de momenten waarop dit gegeten wordt.

Serveer bij de warme maaltijd minimaal 250 gram groente per persoon. Seizoensgroenten zijn smakelijk en vaak gunstig geprijsd. Pubers hebben daarnaast voldoende calorieën nodig in de vorm van pasta, rijst, aardappels, of bonen. Bespaar kosten en voorkom verspilling door te kiezen voor gerechten die de volgende dag gerust opnieuw opgewarmd kunnen worden, of kunnen dienen als basis voor een salade.

Blank 1400 x 200 geel

Dit is wat een schoolreis zeilen met scholieren kost

De basisprijs van ieder schip is inclusief schipper, een bemanningslid, havengeld en brandstofkosten.
Dat de overige kosten afhankelijk zijn van de omvang van uw gezelschap, de duur van uw zeiltocht en eventuele aanvullende wensen, dat zal u niet verbazen. Zoals we uw trip op maat kunnen inrichten, zo is het kostenplaatje even zo goed maatwerk. Toch wilt u natuurlijk op voorhand weten of uw plannen ook passen binnen uw budget. Want niets is immers zo vervelend, als verrassingen achteraf.

Dit zijn de variabele kosten waar u rekening mee moet houden in uw begroting:

 • schoonmaak (hoogte varieert per schip, doorgaans contant te voldoen aan boord)
 • eten en drinken 
 • catering (kok aan boord)
 • bedlinnen, in geval van overnachting (opties en hoogte varieert per schip)
 • aanvullende uitjes en activiteiten
Blank 1400 x 200 geel

Een schoolreisje organiseren doet u samen met Frisian Sailing Company

button-vloot

Onze vloot telt ca. 20 schepen. Elk met een eigen karakter, een smaakmakende schipper, deskundige bemanning en uiteenlopende faciliteiten aan boord. Natuurlijk bepaalt de grootte van uw schoolklas(sen) en de verdere samenstelling van uw gezelschap, welk schip aan uw wensen voldoet. Daarin speelt ook de duur van uw trip een rol.

Blijft u overnachten en zo ja, hoe lang? Het aantal slaapplekken aan boord is variabel, evenals de samenstelling en het comfort van de slaapvertrekken. De hutindeling en -grootte is op geen van de schepen gelijk. Gelukkig kennen wij ze allemaal en daarom doen we u graag een voorstel voor het best passende zeilschip.

Ook toe aan een leuk school- of klassenuitje, dat uw leerlingen niet snel zullen vergeten?

Dan wilt u natuurlijk weten wat zeilen op het IJsselmeer kost. Dat zetten we graag voor u op een rijtje..

STUUR MIJ EEN  VOORSTEL VOOR EEN LEUKE EN ACTIEVE SCHOOLREIS
Geen zorgen, u ontvangt een vrijblijvende aanbieding. Dus u zit nog nergens aan vast.
 

Blank 1400 x 200 geel

Deze tevreden scholen gingen u voor:

scholen nl zw