Terug naar: Bestemmingen IJsselmeer | Bestemmingen Waddenzee | Bestemmingen Markermeer | Bestemmingen Friese Meren

In Enkhuizen zijn de sporen van haar dagen als belangrijke VOC-stad en de eeuwenlange haringvisserij nog goed zichtbaar. Vanaf de ligplaatsen aan de Gependam - waar altijd een gezellige drukte heerst door de vele traditionele zeilschepen - is het gezellige centrum te voet goed te bereiken. Het hoogtepunt van Enkhuizen is het Zuiderzeemuseum, waar bezoekers van alle leeftijden het Enkhuizen uit de Gouden Eeuw echt kunnen beleven. Daarnaast beschikt Enkhuizen over een zandstrand en een binnenzwembad: deze bevinden zich weliswaar niet direct naast de haven, maar nog wel op loopafstand.

vaargebied nl

Algemeen

Enkhuizen is een eigenzinnige havenplaats, waar het historische karakter zeer goed bewaard is gebleven. Hierdoor is er in Enkhuizen ook een grote keuze aan terrasjes, restaurants en echte bruine cafés. Verder beschikt Enkhuizen over alle voorzieningen die je van een kleine stad kan verwachten (hoewel de dichtstbijzijnde supermarkt wel op 10 minuten lopen van de schepen is). Enkhuizen ligt direct aan het IJsselmeer en het Markermeer (de zuidelijke helft van het IJsselmeer) en is daarmee zowel als starthaven, als ook als reisdoel buitengewoon geschikt.

Voorzieningen

 • Supermarkten
 • Winkelstraat
 • Fietsverhuur
 • Tourist-info winkel
 • Treinstation
 • Zandstrand
 • Binnenzwembad
 • Verschillende restaurants
 • Gezellige terrasjes
 • Echte Bruine cafés
 • Zuiderzeemuseum
 • Verschillende kleine musea
Enkhuizen1 (JZ)

Bezienswaardigheden en activiteiten

Het Zuiderzeemuseum is een absoluut hoogtepunt en een bezoek van minimaal een dagdeel waard. In het museum, dat direct aan het IJsselmeer ligt, is een vissersdorp uit de Gouden Eeuw nagebouwd en heeft jong en oud de mogelijkheid de sfeer van vroeger te proeven. Er zijn voortdurend demonstraties van oude ambachten: touw draaien, klompen maken en visnetten knopen. Een leerzaam uitje dat geen moment verveelt! Informatie over alle activiteiten, prijzen en openingstijden zijn te vinden op www.zuiderzeemuseum.nl
 
Voor wie minder tijd heeft is het ook leuk even bij het Flessenscheepjes-museum binnen te stappen. Kijk op www.flessenscheepjesmuseum.nl voor informatie en openingstijden.

Vrijwel direct aan de haven bevindt zich het Tourist-info winkel. Het is dan weliswaar geen officieel VVV-kantoor, maar ook hier weet men veel over de bezienswaardigheden en evenementen in de regio. Zo verkopen ze bijvoorbeeld voor €3,95 een boekje met stadswandelingen door Enkhuizen. Het is ook mogelijk een wandeling met gids te bespreken, maar dit moet wel vooraf gereserveerd worden. Alle informatie staat op www.enkhuizenboeit.nl

Voor wie vanuit Enkhuizen naar de VOC-stad Hoorn wil doorreizen, is de Historische Driehoek van de Stoomtram Hoorn-Medemblik erg interessant. Vanuit Enkhuizen vertrekt 's ochtends een stoomboot naar Medemblik waar men, na ongeveer anderhalf uur in het plaatsje te hebben doorgebracht, met de stoomtram verder reist naar Hoorn. Uw schip vaart ondertussen zelf van Enkhuizen direct naar Hoorn en ligt daar bij aankomst alweer voor u klaar. U mist wel een dag zeilen (wat dan wel weer jammer is), maar ervaart meteen andere soorten vervoer uit dezelfde periode als uw traditionele zeilschip. Neem even contact met ons op voor de mogelijkheden voor de enkele reisjes (dat is niet altijd haalbaar). Informatie, dienstregeling en prijzen staan op www.stoomtram.nl

Enkhuizen staat al eeuwen lang bekend om de haringvisserij - in het officiële wapen van de stad staan zelfs 3 Haringen. Hoewel na de aanleg van de Afsluitdijk de haringvisserij in Enkhuizen ten einde kwam, omdat het IJsselmeerwater voor de Haring te zoet werd, hoort voor de liefhebbers het happen van een verse Haring nog steeds bij een bezoek aan Enkhuizen.

Mijn zeiltocht plannen

Geen zeiltocht is hetzelfde. Daarom helpen wij u graag bij het plannen van uw zeiltocht op een traditioneel zeilschip. Neem contact met ons op voor persoonlijk advies of vraag gemakkelijk online een offerte aan.

Plan mijn zeiltocht