Zeilvakantie voor jongeren: de perfecte jeugdvakantie in Nederland.

Zeilen en vakantie vieren op een traditioneel zeilschip, samen met leeftijdsgenoten? Dat is voor ieder jong mens ongetwijfeld een spannend avontuur. CreŽer nu samen met Frisian Sailing Company die ene magische week, die niemand meer vergeet!

Een traditioneel zeilschip dat de wateren van het IJsselmeer of de Waddenzee verkent vormt al snel de ideale omgeving voor een uitdagende en veelzijdige vakantieweek. Jongeren die samen in groepsverband reizen trekken aan boord veel samen op, krijgen de kans om samen te werken en natuurlijk om samen te genieten.

whitepaper jeugdkamp

Van de natuur, het weer, van de vrijheid en van elkaar. De groep is voortdurend onderweg naar alweer het volgende avontuur… Een zeilvakantie betekent een dynamische week, die goed past bij de ‘vluchtige aandacht’ van jongeren. Precies. Voor verveling is geen tijd!

4 goede redenen om een zeilkamp voor jongeren te organiseren

Twijfelt u nog om samen met een groep jongeren op zeilvakantie te gaan? Graag leggen wij bij Frisian Sailing Company vier redenen aan u voor waarom een zeilkamp organiseren voor jongeren een goed idee is. 

0007_(2)

1. Veilig proeven aan vrijheid


Zeilen op het IJsselmeer of Wad, nieuwe plekken en nieuwe dingen leren of de wereld verkennen, zonder ouders! Kijk, dat klinkt veel jongeren als muziek in de oren. Met de juiste dosis begeleiding kunnen ze al zeilend tijdens het kamp voorzichtig proeven aan het gevoel van vrijheid. En ja, natuurlijk hebben jongeren grenzen nodig; naast voldoende ruimte om veilig te experimenteren en te ontdekken. Zeilen op een traditioneel zeilschip is een ideale manier voor jongeren om spelenderwijs te ervaren waar ze goed in zijn, hoe ze prettig met elkaar omgaan en wat de kracht is van samenwerken met anderen. En ondertussen ontdekken jullie met zijn allen nieuwe plekken.
 
 
 
 
 


 

2015-Segeln

2. Jongeren maken vrienden voor het leven


Tieners van 10 tot 14 jaar, maar zeker ook jongeren die al wat ouder zijn spenderen het liefst veel tijd en aandacht aan elkaar. Want, door wie anders voelen ze zich zo goed begrepen? Combineer dit samenzijn met een aaneenschakeling van avontuurlijke activiteiten (aan boord, in het water of op het land) en u heeft de perfecte ingrediënten voor een topvakantie. Een week lang samen zeilen schept een sterke band. En wie weet misschien wel vrienden voor het leven!

 

 
 
 


 

2015-Segeln Tag 11 (159)

3. Zeilen tijdens een zomerkamp tegen de verveling


Wekenlang zomervakantie… dat voelt voor iedere volwassene als ongekende luxe. Maar als jongere kan het best een eenzame periode zijn. De structuur van school en huiswerk maken valt weg, vrienden zijn op vakantie, ouders moeten werken, nog te jong voor een baantje… Een zomerkamp kan dé oplossing zijn voor een betekenisvolle invulling van (een deel van) de vakantie. En hé, waar kunnen jongeren die zeeën van vrije tijd beter besteden dan op het water? Aan boord van een machtig zeilschip, dat een overzichtelijk, maar avontuurlijk tijdelijk thuis vormt! Hierom organiseren vele organisaties al toffe zomerkampen waar jongeren zich voor op kunnen geven.


 
 
 
 

 

2015-Segeln Tag 5 (141)

4. Ontspannen leren in de vakantie


Vakantie is bij uitstek de tijd om te ontspannen en vooral niet aan school te denken. Toch zit een zeilvakantie met een jeugdgroep bomvol leermomenten. Door gezamenlijk actief mee te zeilen, aan het roer te staan en de koers te bepalen zijn jongeren (onbewust) bezig met onder andere wis- en natuurkunde, biologie, aardrijkskunde en geschiedenis. En dat terwijl het voelt als een heerlijke week met vrienden op het water! Bovendien overvalt een ieder - ver weg van alle prikkels - ongetwijfeld een ongekende rust en ontspanning. Zo is een zeilweek toch echt vakantie!

Blank 1400 x 200 geel

Tips voor een succesvol zeilkamp voor jongvolwassenen

Het kan best wel spannend zijn om een zeilkamp te organiseren voor jongeren. Vinden zij wel leuk wat u leuk vindt, maakt u het niet te saai of zit er te weinig uitdaging in het programma? Als u onderstaande tips volgt wordt de zeilvakantie een gegarandeerd succes: 

20140927_104110
 • Een zeilvakantie is meer dan zeilen, kies uit een of meerdere aanvullende activiteiten voor een gevarieerd en uitdagend programma
 • Hou in de planning altijd rekening met wisselende vaartijden, de weersomstandigheden hebben invloed op de snelheid en te bereiken bestemming
 • Organiseer aan boord afwisselende spelletjes en challenges, zoals bijvoorbeeld een creatieve foto-opdracht of kookcompetitie.
 • Plan voldoende tijd in om ‘te nietsen’, het is tenslotte vakantie!
 • Kies voor een specifieke themaweek, zodat deze zeilvakantie nóg beter aansluit bij de interesses van het individu en de groep
 • Laat je inspireren door onze themaroutes, als een educatieve week de voorkeur heeft
 • Stel duidelijke regels op voor smartphonegebruik, fysieke en sociale veiligheid
 • Creëer heldere afspraken over eten en drinken aan boord en ieders taak hierbij
 • Start en eindig het kamp met een gezamenlijke opening en afsluiting, waarin contact maken met en afscheid nemen van elkaar centraal staat


 
 

Activiteiten tijdens een zeilkamp in Friesland, op het IJsselmeer, het Markermeer of de Waddenzee

Het zeilen zelf is al een belevenis op zich natuurlijk. En een aanvullende activiteit kan een jeugdkamp op het water helemaal compleet maken. Ga uit van een verfrissende start vanuit bijvoorbeeld Friesland en geniet dan van:

jeugd genieten

Ontspanning en vermaak

 • Ga voor anker op het water en neem een verfrissende duik in het water
 • Droogvallen! Stap met je met je blote voeten op de zeebodem van het Wad
 • Lekker luieren met je tenen in het zand van Lemmer, Stavoren of Enkhuizen
 • Ontdek de vele steden en dorpen en laat je elke keer opnieuw verrassen
 • Speur naar de beste koopjes in Bataviastad Outletcenter Lelystad
 • Ga op zoek naar toffe straatmuzikanten, musea, markten en terrasjes in Amsterdam
 • Spot BN’ers op ‘de dijk’ in Volendam, of maak een foto in authentieke klederdracht

Milieu en duurzaamheid

 • Onderzoek de zeebodem als het eb is door droog te vallen op de Waddenzee
 • Verwonder je over de bouw van de Afsluitdijk in het Wadden Center te Kornwerderzand
 • Bekijk zeehonden die in Ecomare op Texel weer op kracht komen van dichtbij
 • Wandel door natuurlandschap dat met mensenhanden is gemaakt in Nieuw Land Lelystad


 
 

2015-Segeln Tag 11 (115)

Sportief en culinair

 • Huur fietsen en verken de Waddeneilanden Texel, Vlieland of Terschelling
 • Bestel verse kibbeling op Urk, of geniet van een broodje paling in Volendam
 • Speel een potje beachvolleybal op de stranden van Medemblik of Hoorn
 • Stap van boord op een onbewoond eiland en geniet van een heerlijke bbq

Kunst, cultuur en geschiedenis

 • Bekijk de Nachtwacht van Rembrandt (en meer!) in het Rijksmuseum te Amsterdam
 • Ontdek in het Zuiderzeemuseum te Enkhuizen hoe men vroeger (over)leefde
 • Het Stoommuseum in Medemblik vertelt je hoe stroom vroeger werd opgewekt
 • Breng een bezoek aan het Woudagemaal Lemmer en ontdek de kracht van stoom
 • Voel je een kasteelheer of jonkvrouw tijdens een bezoek aan het Muiderslot in Muiden
 • Ga op de foto met het ‘Vrouwtje van Stavoren’ en stap daarna in de gigantische vissenbek van de Elfstedenfontein
 • Waan je terug in de Gouden Eeuw en Bezoek het VOC schip de Batavia te Lelystad
 • Maak een stadswandeling in Amsterdam, Hoorn, Volendam, Harlingen, Sneek of Sloten

Kijk ook naar ons overzicht van populaire bestemmingen aan het IJsselmeer, de Waddenzee en het Markermeer om te ontdekken wat er in welke plaatsen te doen is. 
 

Blank 1400 x 200 geel

Safety first, it is!

jeugd aan boord reddingsring

Uiteraard is fysieke én sociale veiligheid aan boord net als ‘plezier maken’ een van de belangrijkste voorwaarden voor een geslaagde vakantieweek. Want, zeilen met een jeugdgroep kan is voor de organisator een hele verantwoordelijkheid. En een week aan boord met jongeren kan af en toe best spannend zijn. Graag helpt Frisian Sailing Company in samenwerking met de betreffende schipper én de bemanning aan boord bij het creëren van de meest veilige omstandigheden.

De crew beoordeelt onderweg voortdurend of de uitgezette koers qua weersomstandigheden verstandig en voldoende veilig is. Aan boord van ieder zeilschip dat deel uitmaakt van onze vloot zijn altijd voldoende zwemvesten en reddingsboeien aanwezig.
 

Direct bij vertrek maken we heldere afspraken over wat er uit het oogpunt van veiligheid wel en niet is toegestaan aan boord. Stel duidelijke regels op voor drank- en drugsgebruik en roken. Daarnaast adviseren we ook spelregels omtrent privacy, smartphonegebruik en sociale veiligheid. Bijvoorbeeld omtrent de verdeling van de sanitaire voorzieningen, de slaaphutten en bedtijden.

Onze ervaring is dat jongeren van 13 jaar en ouder over het algemeen prima in staat zijn de voor de hand liggende risico’s in te schatten. Samen met de begeleiding zorgt de schipper en matroos gedurende de week voor een extra toeziend oog.

Blank 1400 x 200 geel

Wat kunt u eten tijdens een jeugdzeilkamp in Nederland?

koken aan boord

Ieder schip beschikt over een goed ingerichte keuken aan boord. Daar tovert u in een mum van tijd verschillende warme of koude gerechten uit, zeker wanneer de jeugd daarbij ook de handen uit de mouwen steekt. Een pan macaroni is eenvoudig en vlug klaar. Maar misschien pakt u het liever wat spannender aan: lees dan hier ons recept voor sensationele Bloedsoep en Heksenvingers.

Een goed ontbijt is verder de basis van een geslaagde dag. Biedt gedurende de dag doorlopend water en fruit aan en beperk het gebruik van producten met met toegevoegde suikers. Communiceer vooraf wat de jongeren zelf mogen meenemen aan (ongezonde) tussendoortjes.
 
Serveer bij de warme maaltijd tevens minimaal 250 gram groente per persoon. Seizoensgroenten zijn smakelijk en vaak gunstig geprijsd. Jongeren hebben daarnaast voldoende calorieën nodig in de vorm van pasta, rijst, aardappels, of bonen. Bespaar kosten en voorkom verspilling door te kiezen voor gerechten die de volgende dag gerust opnieuw opgewarmd kunnen worden of kunnen dienen als basis voor een salade.
 
De keukens op onze schepen bieden voldoende opslag en koeling voor een flinke voorraad boodschappen. Deze kunnen meegebracht worden, zodat de koelkast bij aankomst al meteen gevuld is. Bovendien kunt u in nagenoeg ieder haven verse levensmiddelen kopen. Handig! Zo hoeft u dus niet per se voor een hele week boodschappen in te slaan.
 

Blank 1400 x 200 geel

Kies voor jeugdzeilen met Frisian Sailing Company

Bent u overtuigd dat u een zeilvakantie wilt organiseren voor jongeren? Dan is een zeilkamp op een traditioneel zeilschip een goede keuze. De vloot van Frisian Sailing Company telt bijna 30 schepen. Elk met een eigen karakter, een smaakmakende schipper, deskundige bemanning en uiteenlopende faciliteiten aan boord. De grootte van uw groep jongeren en het aantal begeleiders, bepaalt naast uw specifieke wensen welk schip aan uw wensen voldoet. Het aantal slaapplekken aan boord is variabel, evenals de samenstelling en het comfort van de slaapvertrekken. De hutindeling en - grootte is op geen van de schepen gelijk. Gelukkig kennen wij ze allemaal en daarom doen we u graag een voorstel voor het best passende zeilschip.
  
  
 
 
    

button-vloot


 
 
 

De basisprijs van ieder schip is inclusief schipper, een bemanningslid, havengeld en brandstofkosten. De overige kosten zijn afhankelijk van de omvang van uw gezelschap, de duur van uw zeiltocht en eventuele aanvullende wensen. Verder zijn er een aantal variabele kosten waar u rekening mee moet houden zoals schoonmaak (hoogte varieert per schip, doorgaans contant te voldoen aan boord), eten en drinken (er is eventueel de mogelijkheid om boodschappenservice te benutten), catering (kok aan boord), bedlinnen, in geval van overnachting (opties en hoogte varieert per schip) en aanvullende uitjes en activiteiten. We zetten graag samen met jullie alles op een rijtje… Neem vrijblijvend contact met ons op, dan bespreken we de mogelijkheden!