Op vakantie met een jeugdgroep: zeilen op IJsselmeer en Waddenzee

Zeilen en vakantie vieren op een traditioneel zeilschip, samen met leeftijdsgenoten? Dat is voor ieder jong mens ongetwijfeld een spannend avontuur. Creëer nu samen met Frisian Sailing Company die ene magische week, die niemand meer vergeet!

Een traditioneel zeilschip dat de wateren van het IJsselmeer of de Waddenzee verkent vormt al snel de ideale omgeving voor een uitdagende en veelzijdige vakantieweek. Jongeren die samen in groepsverband reizen trekken aan boord veel samen op, krijgen de kans om samen te werken en natuurlijk samen te genieten.

whitepaper jeugdkamp

Van de natuur, het weer, van de vrijheid en van elkaar. De groep is voortdurend onderweg naar alweer het volgende avontuur… Een zeilvakantie betekent een dynamische week, die goed past bij de ‘vluchtige aandacht’ van jongeren. Precies. Voor verveling is geen tijd!

4 goede redenen om een zeilkamp voor jongeren te organiseren


0007_(2)

1. Veilig proeven aan vrijheid


Zeilen op het IJsselmeer of Wad, gaan waar je nog nooit geweest bent. Doen wat je nog nooit eerder deed. De wereld verkennen, zonder ouders! Kijk, dat klinkt veel jongeren als muziek in de oren. Met de juiste dosis begeleiding kunnen ze al zeilend tijdens het kamp voorzichtig proeven aan het gevoel van vrijheid. En ja, natuurlijk hebben jongeren grenzen nodig. Naast voldoende ruimte om veilig te experimenteren en te ontdekken. Zeilen op een traditioneel zeilschip is een ideale manier om spelenderwijs te ervaren waar je goed in bent, hoe je prettig met elkaar omgaat en wat de kracht is van samenwerken met anderen. En ondertussen kom je nog eens ergens!


2015-Segeln

2. Creëer vrienden voor het leven


Tieners van 10 tot 14 jaar, maar zeker ook jongeren die al wat ouder zijn spenderen het liefst veel tijd en aandacht aan elkaar. Want, door wie anders voelen ze zich zo goed begrepen? Combineer dit samenzijn met een aaneenschakeling van avontuurlijke activiteiten (aan boord, in het water of op het land) en je hebt de perfecte ingrediënten voor een topvakantie. Een week lang samen zeilen schept een sterke band. En wie weet misschien wel vrienden voor het leven!
2015-Segeln Tag 11 (159)

3. Betekenisvolle invulling van vrije tijd


Wekenlang zomervakantie… dat voelt voor iedere volwassene als ongekende luxe. Maar als je puber bent en niet zo goed weet wat je moet doen om al die vrije tijd door te komen, kan het voor best een eenzame periode zijn. De structuur van school en huiswerk maken valt weg, vrienden zijn op vakantie, ouders moeten werken, nog te jong voor een baantje… Een zomerkamp kan dé oplossing zijn voor een betekenisvolle invulling van (een deel van) de vakantie. En hé, waar spendeer je al die zeeën van vrije tijd beter dan op het water? Aan boord van een machtig zeilschip, dat een overzichtelijk, maar avontuurlijk tijdelijk thuis vormt!2015-Segeln Tag 5 (141)

4. Ontspannen leren in de vakantie


Vakantie is bij uitstek de tijd om te ontspannen en vooral niet aan school te denken. Toch zit een zeilvakantie met een jeugdgroep bomvol leermomenten. Door gezamenlijk actief mee te zeilen, aan het roer te staan en de koers te bepalen zijn jongeren (onbewust) bezig met onder andere wis- en natuurkunde, biologie, aardrijkskunde en geschiedenis. En dat terwijl het voelt als een heerlijke week met vrienden op het water! Bovendien overvalt een ieder - ver weg van alle prikkels en gemakken van de stad - na verloop van tijd ongetwijfeld een ongekende rust en ontspanning. Zie je wel, een zeilweek is tóch echt vakantie!

Blank 1400 x 200 geel

Zo wordt een zeilvakantie met een jeugdgroep zeker een succes

20140927_104110
 • Een zeilvakantie is meer dan zeilen, kies uit een of meerdere aanvullende activiteiten voor een gevarieerd en uitdagend weekprogramma
 • Hou in de planning altijd rekening met wisselende vaartijden, de weersomstandigheden hebben invloed op de snelheid en te bereiken bestemming
 • Organiseer aan boord afwisselende spelletjes en challenges, zoals bijvoorbeeld een creatieve foto-opdracht of kookcompetitie.
 • Plan voldoende tijd in om ‘te nietsen’, het is tenslotte vakantie!
 • Kies voor een specifieke themaweek, zodat deze zeilvakantie nóg beter aansluit bij de interesses van het individu en de groep
 • Laat je inspireren door onze themaroutes, als een educatieve week de voorkeur heeft
 • Stel duidelijke regels op voor smartphonegebruik, fysieke en sociale veiligheid
 • Creëer heldere afspraken over eten en drinken aan boord en ieders taak hierbij
 • Start en eindig het kamp met een gezamenlijke opening en afsluiting, waarin contact maken met en afscheid nemen van elkaar centraal staat


Er is altijd iets leuks te doen, rondom het IJsselmeer

Het zeilen zelf is al een belevenis op zich natuurlijk. En een aanvullende activiteit kan een jeugdkamp op het water helemaal compleet maken. Ga uit van een verfrissende start vanuit Friesland (of desgewenst elders) en dan...

jeugd genieten

Ontspanning en vermaak

 • Ga voor anker op het water en neem een verfrissende duik in het water
 • Droogvallen! Stap met je met je blote voeten op de zeebodem van het Wad
 • Lekker luieren met je tenen in het zand van Lemmer, Stavoren of Enkhuizen
 • Ontdek de vele steden en dorpen en laat je elke keer opnieuw verrassen
 • Speur naar de beste koopjes in Bataviastad Outletcenter Lelystad
 • Ga op zoek naar toffe straatmuzikanten, musea, markten en terrasjes in Amsterdam
 • Spot BN’ers op ‘de dijk’ in Volendam, of maak een foto in authentieke klederdracht

Milieu en duurzaamheid

 • Onderzoek de zeebodem als het eb is door droog te vallen op de Waddenzee
 • Verwonder je over de bouw van de Afsluitdijk in het Wadden Center te Kornwerderzand
 • Bekijk zeehonden die in Ecomare op Texel weer op kracht komen van dichtbij
 • Wandel door natuurlandschap dat met mensenhanden is gemaakt in Nieuw Land Lelystad
2015-Segeln Tag 11 (115)

Sportief en culinair

 • Huur fietsen en verken de Waddeneilanden Texel, Vlieland of Terschelling
 • Bestel verse kibbeling op Urk, of geniet van een broodje paling in Volendam
 • Speel een potje beachvolleybal op de stranden van Medemblik of Hoorn
 • Stap van boord op een onbewoond eiland en geniet van een heerlijke bbq

Kunst, cultuur en geschiedenis

 • Bekijk de Nachtwacht van Rembrandt (en meer!) in het Rijksmuseum te Amsterdam
 • Ontdek in het Zuiderzeemuseum te Enkhuizen hoe men vroeger (over)leefde
 • Het Stoommuseum in Medemblik vertelt je hoe stroom vroeger werd opgewekt
 • Breng een bezoek aan het Woudagemaal Lemmer en ontdek de kracht van stoom
 • Voel je een kasteelheer of jonkvrouw tijdens een bezoek aan het Muiderslot in Muiden
 • Ga op de foto met het ‘Vrouwtje van Stavoren’ en stap daarna in de gigantische vissenbek van de Elfstedenfontein
 • Waan je terug in de Gouden Eeuw en Bezoek het VOC schip de Batavia te Lelystad
 • Maak een stadswandeling in Amsterdam, Hoorn, Volendam, Harlingen, Sneek of Sloten

Kijk ook naar ons overzicht van populaire bestemmingen aan het IJsselmeer, de Waddenzee en het Markermeer om te ontdekken wat er in welke plaatsen te doen is. 

Blank 1400 x 200 geel

Safety first, it is!

jeugd aan boord reddingsring

Uiteraard is fysieke én sociale veiligheid aan boord net als ‘plezier maken’ een van de belangrijkste voorwaarden voor een geslaagde vakantieweek. Want, zeilen met een jeugdgroep kan is voor de organisator een hele verantwoordelijkheid. En een week aan boord met jongeren kan af en toe best spannend zijn. Graag helpt Frisian Sailing Company in samenwerking met de betreffende schipper én de bemanning aan boord bij het creëren van de meest veilige omstandigheden.

De crew beoordeelt onderweg voortdurend of de uitgezette koers qua weersomstandigheden verstandig en voldoende veilig is. Aan boord van ieder zeilschip dat deel uitmaakt van onze vloot zijn altijd voldoende zwemvesten en reddingsboeien aanwezig.
 

Direct bij vertrek maken we heldere afspraken over wat er uit het oogpunt van veiligheid wel en niet is toegestaan aan boord. Stel duidelijke regels op voor drank- en drugsgebruik en roken. Daarnaast adviseren we ook spelregels omtrent privacy, smartphonegebruik en sociale veiligheid. Bijvoorbeeld omtrent de verdeling van de sanitaire voorzieningen, de slaaphutten en bedtijden.

Onze ervaring is dat jongeren van 13 jaar en ouder over het algemeen prima in staat zijn de voor de hand liggende risico’s in te schatten. Samen met de begeleiding zorgt de schipper en matroos gedurende de week voor een extra toeziend oog.

Blank 1400 x 200 geel

Zeilen geeft trek!

koken aan boord

Ieder schip beschikt daarom over een goed ingerichte keuken aan boord. Daar tover je in een mum van tijd verschillende warme of koude gerechten uit, zeker wanneer de jeugd daarbij ook de handen uit de mouwen steekt. Een pan macaroni is eenvoudig en vlug klaar. Maar misschien pak je het liever wat spannender aan: lees dan hier ons recept voor Bloedsoep en Heksenvingers.

De keuken biedt voldoende opslag en koeling voor een flinke voorraad boodschappen. Die wij eventueel vooraf voor jullie kunnen doen, zodat de koelkast bij aankomst gevuld is. In de meeste havens is het mogelijk om boodschappen online te bestellen en aan boord te laten bezorgen. Handig! Zo hoeft u dus niet per se voor een hele week boodschappen in te slaan.
2015-Segeln Tag 9 (100)

Extra tips rondom eten en drinken aan boord van een zeilschip

Meerdere dagen onderweg? Een goed ontbijt is de basis van een geslaagde dag. Biedt gedurende de dag doorlopend water en fruit aan en beperk het gebruik van producten met met toegevoegde suikers. Communiceer vooraf wat de jongeren zelf mogen meenemen aan (ongezonde) tussendoortjes.

Serveer bij de warme maaltijd minimaal 250 gram groente per persoon. Seizoensgroenten zijn smakelijk en vaak gunstig geprijsd. Pubers hebben daarnaast voldoende calorieën nodig in de vorm van pasta, rijst, aardappels, of bonen. Bespaar kosten en voorkom verspilling door te kiezen voor gerechten die de volgende dag gerust opnieuw opgewarmd kunnen worden, of kunnen dienen als basis voor een salade.

Blank 1400 x 200 geel

Voor elk type jeugdkamp een passend schip

Onze vloot telt bijna 30 schepen. Elk met een eigen karakter, een smaakmakende schipper, deskundige bemanning en uiteenlopende faciliteiten aan boord. De grootte van uw groep jongeren en het aantal begeleiders, bepaalt naast uw specifieke wensen welk schip aan uw wensen voldoet. Het aantal slaapplekken aan boord is variabel, evenals de samenstelling en het comfort van de slaapvertrekken. De hutindeling en - grootte is op geen van de schepen gelijk. Gelukkig kennen wij ze allemaal en daarom doen weje graag een voorstel voor het best passende zeilschip.

Dit is wat een zeilvakantie met een jeugdgroep kost

button-vloot

De basisprijs van ieder schip is inclusief schipper, een bemanningslid, havengeld en brandstofkosten.
Dat de overige kosten afhankelijk zijn van de omvang van uw gezelschap, de duur van uw zeiltocht en eventuele aanvullende wensen, dat zal u niet verbazen. Zoals we uw trip op maat kunnen inrichten, zo is het kostenplaatje even zo goed maatwerk. Toch wilt u natuurlijk op voorhand weten of uw plannen ook passen binnen uw budget. Want niets is immers zo vervelend, als verrassingen achteraf.

Dit zijn de variabele kosten waar je rekening mee moet houden in de begroting:

 • schoonmaak (hoogte varieert per schip, doorgaans contant te voldoen aan boord)
 • eten en drinken (er is eventueel de mogelijkheid om boodschappenservice te benutten)
 • catering (kok aan boord)
 • bedlinnen, in geval van overnachting (opties en hoogte varieert per schip)
 • aanvullende uitjes en activiteiten

Ook zin om samen met Frisian Sailing Company van jullie zomerkamp een succes te maken?

We zetten graag samen met jullie alles op een rijtje… Neem vrijblijvend contact met ons op, dan bespreken we de mogelijkheden!