<< Terug

Gepubliceerd op 29 maart 2018

Het blijft lastig: Je bent druk bezig met de planning van een groepsuitje, je hebt het allemaal zo goed als rond, maar er zijn een paar mensen die je ervan moet overtuigen om ook mee te komen. Wat doe je dan?

Banjaard-27

Wij snappen het ook niet, maar er zijn echt mensen die zeilen helemaal niet zo leuk vinden. Toch zou het leuk zijn als zij ook mee willen komen op het uitje dat jij al helemaal hebt gepland. Vaak zijn het gelukkig onterechte vooroordelen die mensen tegenhoudt. Speciaal om jouw groep compleet te houden en samen een fantastische zeiltrip te maken, hebben we de meest gemaakte aannames op een rijtje gezet.

“Ik kan niet zeilen”

Dat geeft niet! Zelfs als niemand van jullie eerder op een schip is geweest, kunnen jullie nog steeds samen komen zeilen. De crew van onze schepen kan namelijk wel heel goed zeilen en ze zullen samen met iedereen die daar zin in heeft het schip zeilen. Daarvoor hoef je niet zelf te weten wanneer er wat moet gebeuren, dus je hoeft je geen zorgen te maken dat er dingen fout gaan! Wie zin heeft kan wel samen met de crew actief bij het zeilen en navigeren betrokken worden, aan het roer staan en – als je de smaak goed te pakken hebt – onder toezicht van de schipper de orders uitdelen en manoeuvres inzetten. Bij ons kan iedereen zeilen!

Swaensborgh Trip Kiel-11 trimmed

“Ik heb geen zeebenen”

Verreweg de meeste mensen die zeggen niet van zeilen te houden, zijn eigenlijk bang om zeeziek te worden. In 90% van de gevallen zijn de mensen A) met de veerboot de Noordzee of Oostzee overgestoken, of B) met een zeiljacht van 10 meter het open water op geweest. Voor deze mensen is een traditioneel zeilschip eigenlijk de perfecte remedie! Vraag het een willekeurige schipper, van allemaal krijg je hetzelfde antwoord: op mijn schip kan je niet zeeziek worden. Dat komt omdat het IJsselmeer en de Waddenzee (voor schepen van 20 tot 50 meter, die zomaar 100 ton of meer wegen) hele rustige en beschutte vaargebieden zijn. Onze platbodems zijn gemaakt om in deze wateren veilig en stabiel te kunnen zeilen, ongeacht het weertype. De deining blijft daardoor niet alleen heel beperkt, maar vervelende deining is ook nog eens van hele korte duur!

“Ik houd helemaal niet van zeilen”

Dit is een vrij hardnekkig vooroordeel. Deze mensen hebben beelden gezien van de Volvo Ocean Race en denken dat ze na 18 uren aan dek te hebben gestaan drijfnat en met blaren in hun handen weer van boord komen, of hebben misschien wel eens in de regen in een open, polyester bootje vertwijfeld geprobeerd de buitenboordmotor weer aan te krijgen. Dan is het waarschijnlijk erg lastig om je voor te stellen dat je aan boord comfortabel (en eventueel overdekt) kan zitten, een drankje uit de koelkast kan pakken, gezellig een praatje kan maken met de schipper en van het uitzicht kan genieten. Anderen kunnen tegelijkertijd wel actief zeilen en wie wil kan zo nu en dan voorzichtig meehelpen met de zeilmanoeuvres. In die zin is dezelfde dag voor een deel van de groep een actieve zeildag en tegelijkertijd voor een ander deel meer een ontspannen cruise met een actief tintje. Maar wel samen!

Fietsen op de wadden pano (w)

Extra tip: Zeilen is niet verplicht

Zeilen is best leuk, maar niet zeilen kan ook heerlijk zijn. Niemand zegt dat je verplicht de hele dag op het water moet doorbrengen. Het is jullie uitje, dus doe lekker waar je zin in hebt. Ga lekker zwemmen, huur in de haven een fiets, ga shoppen of naar een museum, of boek een spannende activiteit. Er is op en aan het water zoveel te beleven. Samen wat leuks doen is het belangrijkste en een traditioneel zeilschip is dan misschien wel het leukste startpunt van jullie uitje!

Enthousiast geworden om een zeiltocht te gaan maken? Bekijk dan de mogelijkheden op onze website of overleg telefonisch uw wensen met ons.