Waarom een schoolreis zo belangrijk is!

Gepubliceerd op 30 mei 2022

Yes! De schoolreis is een moment waar de hele klas al lange tijd naar heeft uitgekeken. De schoolreis kan voelen als een mini-vakantie, maar is ook heel leerzaam voor kinderen. Denk aan persoonlijke ontwikkeling, nieuwe inzichten en uiteraard leren samenwerken. Overweeg daarom eens een schoolreis met overnachting op een zeilschip. Dit is gegarandeerd een bijzondere beleving voor zowel wat jongere als oudere kinderen. Bovendien werkt het heel motiverend om onderwijs op een andere manier aan te bieden dan in het bekende klaslokaal. 

Tijdens een schoolexcursie gaan plezier en leren hand in hand. Tijdens het reisje worden nieuwe ervaringen opgedaan die nog jarenlang met elkaar gedeeld kunnen worden. Misschien wordt er zelfs jaren later nog over gesproken. Hieronder lichten we uit waarom het zó belangrijk is om met de klas op schoolreis te gaan en hoe een schoolreis met een zeilschip hieraan kan bijdragen.

Persoonlijke ontwikkeling

jeugd genieten

Het is goed voor kinderen om eens uit hun vertrouwde omgeving te worden getrokken. Op deze manier leren de kinderen om uit hun comfortzone te stappen en om te gaan met onbekende situaties. Als kinderen hier vroeg mee om leren te gaan zorgt dit later voor minder spanning. Daarbij leert een schoolreis kinderen om zelfstandig, verantwoordelijk en initiatiefrijk te worden. 

Samenwerken en contact maken

Tijdens de schoolreis zijn er veel momenten waar samenwerken van groot belang is. Gedurende het samenwerken leren kinderen met elkaar omgaan op een respectvolle manier. Als u gaat zeilen met uw schoolklas leert u kinderen elkaar te waarderen en plezier te beleven aan teamwork. Op het schip wordt er namelijk meer bereikt dan alleen. Denk aan het hijsen van de zeilen, aanmeren en uiteraard het eten bereiden en afwassen. In de avond na een drukke dag kletst iedereen bovendien met elkaar en ontstaan er nieuwe vriendschappen.

Combineer plezier met educatie

0007 (2)

Het werkt heel motiverend voor kinderen om op een andere locatie dan de schoolbanken te leren. Op een zeilschip kunnen de kinderen bijvoorbeeld kennismaken met de elementen zoals water en lucht en leren welke gevolgen bepaalde keuzes hebben. Dat is echt al spelend leren!

Uiteraard kan er ook gekozen worden om diverse educatieve plekken of musea te bezoeken tijdens de zeilreis. U kunt deze educatieve tripjes ook combineren met een thematische zeilroute. Hiervoor kiest u zelf welke bestemmingen binnen het thema passen en kunt zelfs lesmateriaal baseren op het gekozen thema. Vergeet uiteraard niet het fun-element toe te voegen. Bezoek bijvoorbeeld na een educatieve locatie een strand of winkelstraat en geef de kinderen wat vrije tijd. Tijd voor ontspanning is namelijk ook heel belangrijk. 
 

Lijkt u een zeiltrip met de hele klas u heel geslaagd? Bekijk dan de mogelijkheden op onze website of overleg telefonisch uw wensen met ons. We denken graag mee over de invulling van een unieke dag of meerdere dagen (met overnachting) met scholieren op een traditioneel zeilschip!