Tips voor duurzaam zeilen tijdens het schoolreisje
Maak er een duurzame schoolexcursie van tijdens een zeiltripje op het IJsselmeer, de Waddenzee, het Markermeer of de Friese Meren. In de eerste plaats is zeilen een super duurzame bezigheid. Dit komt omdat een zeilschip helemaal vanuit haarzelf beweegt waarbij er geen motor of peddel nodig is. Er wordt namelijk gebruik gemaakt van één van de oudste vormen van duurzame energie: windenergie. Maak het uitje compleet door aan de zeiltrip een duurzaam thema te hangen. Zo organiseert u een gezellig schoolreisje voor de hele schoolklas dat ook nog eens heel leerzaam is!
Zeilen is een bezigheid waarbij je afhankelijk bent van het samenspel van wind, roer en zeilen. Er komt namelijk niets anders te pas aan zeilen, waardoor het een duurzame manier van vervoer is. Hierdoor vereist het ook veel vaardigheid, strategie en fysieke kracht. Zo kan het soms windstil zijn, maar kan het ook nodig zijn om het schip op wilde golven te moeten beheersen. Tijdens een schoolreisje op een zeilschip ontdekken kinderen alles over hoe het schip werkt en kunnen zij zelfs de bemanning helpen met bijvoorbeeld het hijsen van de zeilen of het aanmeren.
Eet eens een week vegan
In de keuken van de zeilschepen kunt u zelf heerlijke gerechten bereiden voor het hele gezelschap. Als u uw schoolreis zo milieubewust en duurzaam mogelijk wilt laten verlopen kunt u in de eerste plaats kiezen om de hele reis vegan te eten. Dit wil zeggen: vegetarisch of plantaardig. Immers vragen dierlijke producten, zoals vlees en kaas, veel van de aarde. Wist u dat er zelfs plantaardige melk bestaat?
Kies voor producten uit het seizoen
Het is belastend voor het milieu wanneer levensmiddelen moeten worden geïmporteerd van buiten Europa. Denk aan fruit of groenten die per vliegtuig of schip vervoerd moeten worden of zijn gekweekt in een verwarmde kas. Kies daarom om tijdens de schoolreis alleen producten uit het seizoen te eten. Gaat u bijvoorbeeld in juli na afloop van het schooljaar op schoolreis? Kies dan voor groenten en fruit zoals ijsbergsla, tomaten en mais. Je kunt ook iedereen vragen een kliekje vanuit huis mee te nemen en er een echte tapas-avond van maken!
Gebruik zo min mogelijk plastic
U kent waarschijnlijk het begrip “plastic soup” wel. Plastic is namelijk overal, maar eigenlijk heel slecht voor onze gezondheid. Bovendien kan het zelfs in de schone zee belanden en kunnen dieren hierin verstrikt raken. Leer daarom tijdens een duurzame zeilreis kinderen om zo min mogelijk plastic te gebruiken en om, indien het wordt gebruikt, het plastic netjes weg te gooien op de juiste plek. Vraag iedereen bovendien om hun eigen hervulbare drinkfles mee te nemen op reis. Zo hoeven er geen plastic flesjes aan boord te komen.
Na deze reis is jullie afdruk op de aarde al een stukje verkleind. Wie weet is bovendien na de reis iedereen zo enthousiast om in het dagelijks leven ook bewuster te gaan leven.
Enthousiast geworden om een schoolreis te organiseren op een zeilschip en de volledige trip zo milieubewust mogelijk te beleven? Bekijk dan de mogelijkheden op onze website of overleg telefonisch uw wensen met ons. We denken graag mee over de invulling van een unieke dag of meerdere dagen (met overnachting) met scholieren op een traditioneel zeilschip!