Tijd voor iets leuks, deze groepsopdracht is geheid lachen!

Gepubliceerd op 1 oktober 2019

Stel, je hebt voor je schoolklas een gave zeiltrip op het IJsselmeer geboekt. De ideale activiteit, die uitdagend en ontspannend tegelijkertijd is. Zeil zetten en dan lekker op het dek liggen en van de zon genieten. Dacht je. Maar dan ineens slaat de schrik je om het hart. Wat als we ons nu wél vervelen? Dit is wat je dan kan doen!

Schoolbutton NL

Soms heb je gewoon pech. Dan is iedereen bekaf of is het even beu om de zeilen te hijsen, aan het roer te staan of de koers te bepalen…

Overkomt jou dit? Blijf dan gewoon rustig ademhalen.
Echt. Er is geen reden voor paniek, want met deze groepsopdracht breng je in no time de sfeer aan boord helemaal terug.

Zo doe je het

Dit hebben we allemaal wel eens gedaan. Het is eigenlijk vrij simpel en het kost niets. Ok, een stapeltje velletjes uit een schrijfblok. Desnoods een pak servetten. Alleen, dat laatste schrijft niet zo lekker. Want schrijven gaan we!

pexels-photo-302423

Basisregels:

 • zorg dat iedereen een vel papier heeft en een pen,
 • bepaal de groepsstructuur: maak tweetallen, kleine groepjes of kies voor de hele groep,
 • spreek met elkaar af, dat je niet kijkt naar wat de ander opschrijft,

Schrijf nu een uniek verhaal!

 • Verzin gezamenlijk een hoofdpersoon,
  Bijvoorbeeld Jantje. Of 3 paarse olifanten.
 • Iedereen schrijft een openingszin helemaal bovenaan op het briefje. Dat mag out-of-the-box: bijvoorbeeld: aan boord van het schip zaten 3 paarse olifanten in roze bikini’s gezellig cocktails te drinken,
 • Vouw het briefje precies onder je geschreven regel, zodat jouw zin niet meer zichtbaar is,
 • Geef het briefje door aan de persoon naast je,
 • Herhaal het schrijven van 1 (vervolg)zin en het omvouwen tot het briefje dat je in je handen hebt helemaal vol geschreven is.
 • Zodra je het vel nu uitvouwt kun je een uniek en vaak lachwekkend verhaal voorlezen!

TIPS, zodat de opdracht écht goed uit de verf komt:

 • begin de zin die je schrijft steeds met een hulpwoord, zoals bijvoorbeeld: dus, daarom, waarom, dat, en (toen). Dit zorgt er voor dat het verhaal dat jullie met zijn allen schrijven straks ook een beetje lekker loopt.
 • Vaak worden verhalen mooier, beter of grappiger wanneer je de opdracht nog eens herhaalt. Iedereen heeft dan al even kennis kunnen maken met het effect van op deze manier samen schrijven en wie weet ook inspiratie bij elkaar kunnen opdoen.

Lijkt deze opdracht je wat? Dan hoef je natuurlijk niet te duimen voor slecht weer… of te wachten tot iedereen massaal begint te gapen. Deze schrijfopdracht is altijd leuk.
Kies voor de warme, comfortabele salon, of zoek een fijne plek aan dek als het zonnetje lekker schijnt. Genietend van de weidsheid van het water en de karakteristieke elementen van een traditioneel zeilschip heb je aan 1 A4-tje misschien niet eens genoeg...!

Uitgebreide informatie over een schoolreis of werkweek op een zeilschip