<< Terug

Gepubliceerd op 19 januari 2018
5 tips voor een geweldig Zeilweekend

Stel, je wilt een weekend zeilen met vrienden en /of familie, maar je bent bang dat niet iedereen van zeilen houdt. Wat doe je dan? Toch maar weer naar zo’n bungalowpark? Echt niet: huur met z’n allen een traditioneel zeilschip en heb het weekend van je leven! Wij geven 5 tips hoe het zeilweekend voor iedereen geweldig is.

1: Laat je goed informeren over welk schip bij jullie wensen past

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: (bijna) ieder schip is anders. Door je te laten voorlichten over de eigenschappen van een schip, kan je goed geïnformeerd een afweging maken in afmeting, comfort, kamer-indeling, faciliteiten etc. Daarbij geldt bovendien: hoe eerder je je oriënteert, hoe meer verschillende schepen er beschikbaar zijn.

Iedereen kan zeilen
Iedereen kan zeilen

2: Overschat het zeilen niet: je hoeft eigenlijk niet zoveel te kunnen

Zeilen op een traditioneel zeilschip is voor bijna iedereen weggelegd. De crew kan namelijk heel goed zeilen en zorgt ervoor dat jullie samen op het juiste moment de juiste dingen doen. Op die manier is het helemaal niet zo moeilijk en kan je je aandacht richten op belangrijkere zaken – wat je op de barbecue gaat leggen bijvoorbeeld.

3: Bedenk wat je wilt zien en doen

Er is op, aan en bij het water zoveel te doen en te beleven, dat het onmogelijk allemaal in een weekend past. Dan is het goed om te weten wat je allemaal zou willen doen: een stadswandeling (met of zonder gids), een museumbezoek, een fiets- of wandeltocht, een proeverij of workshop, of activiteit zoals suppen, blo-karten, of kanovaren, etc. Het is allemaal mogelijk, maar dan is het handig als we vooraf contact hebben en een routevoorstel maken – alleen dan kunnen wij jullie adviseren over wat realistisch is tijdens een weekend. Wat ook kan: het weekend met een (halve) dag verlengen en donderdagavond of vrijdagmiddag om 13:00 uur al aan boord komen!

4: Plan niet te veel

Maar je schrijft hierboven toch dat we moeten plannen? Dat klopt, als je concrete wensen hebt is het handig vooraf goed te kijken hoe het weekend er dan uitziet. Het lastige (en leuke) van zeilen is, dat de wind niet altijd hetzelfde is en dat je dus niet altijd even lang onderweg bent. Het is in dat opzicht een beetje als autorijden in de Randstad, maar dan zonder stress en uitlaatgassen. Echt onthaasten kan het beste als je geen drukke planning hebt. Gewoon lekker mindfull de wind volgen en terplekke kijken wat er te beleven is. Jullie schipper kent gelukkig niet alleen het vaargebied op zijn of haar duimpje, maar weet ook overal wel wat leuks te verzinnen.

5: Zorg voor goed eten

Eten en gezelligheid gaan heel goed samen. Zorg dus dat er voldoende, lekker en voedzaam eten voorhanden is. Dat hoeft niet ingewikkeld en al helemaal niet duur te zijn. Bestel het bij de lokale supermarkt en laat het aan boord bezorgen, ga ’s avonds in de haven lekker uit eten, of laat de maaltijden door ons verzorgen en kijk nergens meer naar om (voor €85,- pp per weekend excl. Servicekosten).

Is voor jou samen koken, of juist volledig verzorgde maaltijden het ultieme weekend-gevoel?