Terug naar: Bestemmingen IJsselmeer | Bestemmingen Waddenzee | Bestemmingen Markermeer | Bestemmingen Friese Meren

Urk

Als voormalig eiland heeft Urk iets bijzonders. Vis en de visserij spelen nog steeds een grote rol in het leven van de Urkers. Urk heeft een hele bijzondere sfeer, doordat het oude eilandkarakter deels bewaard is gebleven. Samen met het nabijgelegen (eveneens ex-eiland) Schokland heeft Urk een Werelderfgoed-status van UNESCO gekregen. De ligplaatsen voor traditionele zeilschepen zijn meestal direct naast het zandstrandje en met een fantastisch uitzicht op de vuurtoren en de oude vissershuisjes.

Algemeen

Doordat Urk zo compact is, bevinden zich de meeste voorzieningen in de directe omgeving van de haven. In de zomer wordt Urk vooral door veel dagjesmensen bezocht, waardoor het er vooral overdag gezellig druk is. In de smalle straatjes van het dorp, dat op een heuvel ligt, is het echte eilandgevoel te ervaren. Vergeet vooral niet een lekker vers visje te halen. Urk ligt op redelijk korte afstand van Lemmer en Enkhuizen en is daardoor een prima bestemming voor wanneer de zeildag met een activiteit of museumbezoek gecombineerd wordt.

Voorzieningen

Bezienswaardigheden en activiteiten

Er zijn op de wereld niet zoveel ex-eilanden te vinden, die door inpoldering officieel geen eiland meer zijn. Urk en het nabijgelegen Schokland zijn hierin zo uniek - en hebben hun oude sfeer zo prachtig behouden - dat ze door UNESCO zijn uitgeroepen tot werelderfgoed. De sfeer van het oude Urk, uit de tijd dat het nog eiland was, is prachtig te ervaren in het streekmuseum van Urk, gevestigd in het oude raadhuis. Informatie over de collectie, openingstijden en prijzen zijn te vinden op www.museumopurk.nl

Wie op Urk is, moet zeker de gelegenheid een lekker vers visje te eten niet voorbij laten gaan. Rondom de haven bevinden zich enkele tientallen vishandels en -restaurants. De lat qua kwaliteit ligt hoog op Urk, getuige ook de beoordelingen van de restaurants op Tripadvisor. Verreweg de bekendste is Restaurant het Achterhuis, direct in de (visserij-)haven van Urk. Kijk op www.hetachterhuis.nl voor de menukaart.

Mijn zeiltocht plannen

Geen zeiltocht is hetzelfde. Daarom helpen wij u graag bij het plannen van uw zeiltocht op een traditioneel zeilschip. Neem contact met ons op voor persoonlijk advies of vraag gemakkelijk online een offerte aan.

Plan mijn zeiltocht