Terug naar: Bestemmingen IJsselmeer | Bestemmingen Waddenzee | Bestemmingen Markermeer | Bestemmingen Friese Meren

De kleinste stad van Friesland heeft een bijzonder soort gemoedelijkheid over zich, ondanks dat het stadje 's zomers druk wordt bezocht door zowel fiets- als boot-toeristen. Wandel door de geplaveide straatjes, of geniet van wat lekkers op een van de terrasjes.

vaargebied_lemmer

Algemeen

Sloten is een van de Friese 11 steden en de kleinste Friese stad. Het oude vestingsstadje zelf heeft de tand des tijds goed doorstaan en lijkt de afgelopen anderhalve eeuw onveranderd. Sloten ligt tussen de Brekken en het Slotermeer in en is daardoor geschikt als bestemming en tussenstop. 

Er staan nog verschillende kanonnen op de originele stadwallen en de korenmolen uit 1755 draait nog regelmatig op zaterdagen. Er is zelfs een stadsomroeper die ook rondleidingen vol grappige anekdotes en volksvertellingen kan verzorgen.

Sloten is zowel vanuit Lemmer als ook vanuit Stavoren tijdens een dagtocht een leuke bestemming.

Voorzieningen

  • Verschillende restaurants
  • Museum Stedhus Sleat
  • Gezellige terrasjes
  • Historisch centrum
Sloten 1(JZ)

Activiteiten en bezienswaardigheden

Sloten wordt ook wel de Sipelstêd (Ui-stad) genoemd vanwege de vorm van de stad. Een terugkerend evenement is de traditionele jaarmarkt op Sipelsneon (Ui-zaterdag), in 2020 op zaterdag 27 juni. Rond de stadsgracht met de vele pittoreske geveltjes en statige herenhuizen staan de vele kraampjes, waar het ontspannen sneupen is.

Aan de stadsgracht vindt u eveneens het Museum Sloten, gevestigd in het voormalige stadhuis van Sloten. Het pand is gebouwd in 1759 - 1761. Het museum biedt u de historie van de stad. En op de zolder vindt de een mooie verzameling toverlantaarns in Laterna Magica.

De korenmolen De Kaai is een stellingmolen gebouwd rond 1755. Tegenwoordig wordt hier op zaterdagen meel gemalen voor pannenkoeken, cake en koek. De molen kan bezichtigd worden.

Dat Sloten een echte vestingstad is, wordt in het seizoen vooral op vrijdagavond duidelijk. Stadsomroeper Pieter Haringsma roept de stad bijeen voor het kanonschieten op het erf van De Kaai. Ook de stadschutterij is in volledige klederdracht aanwezig.

In de zomer geeft stadsomroeper Pieter Haringsma iedere donderdagmiddag een standwandeling met rondvaart door dit unieke stadje. U bezoekt de korenmolen en de Hervormde Kerk. De wandeling wordt afgesloten door een rondvaart richting Slotermeer. De wandeling duurt 2 uur. Informatie en opgeven bij het VVV Sloten in het Stedhûs Sleat (Heerenwal 48, Sloten).

Ook in Sloten staat één van de 11 fountains, genaamd 'Kievit'. Het beeld is een meisje dat staat op de schouders van een man. Ze houdt een vogel in haar hand. Een stapel jerrycans, emmers en teilen vormt de basis van de fontein. De vogel verwijst naar de bedreigde kieviten hier in Friesland. De fontein zelf verwijst naar het feit dat water in sommige delen van de wereld niet vanzelfsprekend is. Gemaakt is het beeld door Lucy en Jorge Orta, een Engels / Argentijns kunstenaarspaar.

Mous Tweewielers uit Balk levert indien gewenst fietsen naar Sloten. Vanuit Sloten kunt u heerlijke fietstochten maken langs uitgestrekte groene weilanden en de prachtige bossen van Gaasterland.  

Mijn zeiltocht plannen

Geen zeiltocht is hetzelfde. Daarom helpen wij u graag bij het plannen van uw zeiltocht op een traditioneel zeilschip. Neem contact met ons op voor persoonlijk advies of vraag gemakkelijk online een offerte aan.

Plan mijn zeiltocht