Terug naar: Bestemmingen IJsselmeer | Bestemmingen Waddenzee | Bestemmingen Markermeer | Bestemmingen Friese Meren

Schiermonnikoog is het meest oostelijk gelegen bewoonde eiland van de Nederlandse Wadden. Het eiland is erg bosrijk en behoorlijk rustig - men kan er naar hartenlust wandelen en fietsen. De sfeer op Schiermonnikoog is erg gemoedelijk en het eiland is dan ook een waar walhalla voor de onthaastende levensgenieters.

Algemeen

Het eiland vergt nogal wat stuurmanskunsten en geduld om het te kunnen bereiken met een traditioneel zeilschip, dus Schiermonnikoog is niet zomaar voor iedere tocht een haalbare bestemming. De beloning is er niet minder om: alleen al de reis naar Schiermonnikoog brengt u langs plaatsen waar u anders niet zou komen. De minst weersafhankelijke route voert namelijk via de staande-mast-route dwars door prachtig Friesland naar het Lauwersmeergebied, waarbij Lauwersoog pas het Waddengebied wordt bereik. Vanaf daar is het nog maar een korte oversteek naar Schiermonnikoog. Het binnenlopen van de haven kan echter alleen bij hoogwater en de bocht naar de haveningang is ook nog eens bijzonder scherp.

Eenmaal op het eiland wordt het aangeraden om fietsen te huren - dat kan gelukkig direct in de haven, want de haven ligt een beetje afgelegen van de voorzieningen en bezienswaardigheden. Vergeet dan niet door het indrukwekkende bosachtige duingebied naar de prachtige uitgestrekte stranden te fietsen en de weidsheid van alles op u in te laten werken.

Voorzieningen

  • Supermarkten
  • Fietsverhuur
  • VVV-kantoor
  • Zandstranden
  • Verschillende restaurants
  • Gezellige terrasjes
  • Nationaal Park

Bezienswaardigheden en activiteiten

De rust en het natuurschoon zijn de grootste troeven van Schiermonnikoog. Bezoek het VVV-kantoor voor tips over de mooiste plekjes en de vele verschillende wandel- en fietsroutes. Adres en openingstijden zijn te vinden op www.vvvschiermonnikoog.nl

In het bezoekerscentrum van Nationaal Park Schiermonnikoog weten ze alles over het Nationaal Park. Bovendien zijn er tal van excursies om het eiland en dit prachtige natuurgebied te kunnen beleven (dorpswandelingen, fietstochten, Wad-excursies, strandjutten, etc.). Kijk op www.np-schiermonnikoog.nl voor alle informatie.

Mijn zeiltocht plannen

Geen zeiltocht is hetzelfde. Daarom helpen wij u graag bij het plannen van uw zeiltocht op een traditioneel zeilschip. Neem contact met ons op voor persoonlijk advies of vraag gemakkelijk online een offerte aan.

Plan mijn zeiltocht