<< Terug

Gepubliceerd op 3 juni 2019

Misschien verwacht u van een bedrijfsuitje op een zeilschip alleen een hoop gezelligheid. Of dat actief de zeilen hijsen de samenwerking in uw team bevordert. Allemaal waar! Maar wat als we u vertellen dat u aan boord ook de unieke kans heeft op het generen van geniale ideeën voor uw bedrijf?

aan-dek-1

Ga maar eens na.

Maar liefst driekwart van de mensen bedenkt tijdens het douchen dé oplossing voor een probleem. In de Volkskrant vertelt hoogleraar psychologie Carsten de Dreu (Universiteit van Amsterdam) dat dit komt omdat we na een forse mentale inspanning onder de warme waterstraal tot rust komen. En dan zijn we ineens wél in staat om alle puzzelstukjes aan elkaar te verbinden.

Maar die benodigde rust en ontspanning vindt u gelukkig niet alleen onder de douche.

Even loskomen van het dagelijkse ritme, actief bezig zijn, zuivere buitenlucht… Het zijn dé ingrediënten waardoor we ineens met een frisse blik naar dezelfde materie kunnen kijken. En het mooie is, bij ons vindt u ze allemaal zodra u aan boord stapt van een traditioneel zeilschip.

Zo wordt zeilen met uw medewerkers, naast een leuk bedrijfsuitje, ineens dé kans op een doorbraak! Bijvoorbeeld in een lastig project, of in de volgende stap naar groei van uw bedrijf.

Wat u kunt doen om de genialiteit van uw medewerkers aan te boren?

U kunt natuurlijk gewoon wachten tot de wind die het schip voortstuwt als vanzelf de nieuwe ideeën bij uw medewerkers aanwakkert. Want dat zal heus gebeuren. Maar u kunt het creatieve denkproces van uw team mensen ook een beetje extra stimuleren. Gebruikmakend van de omstandigheden. En zonder dat het als werken voelt.

Want iedereen is in staat om tot een fantastisch idee te komen.

U vraagt zich af hoe? Deze 4 stappen zijn mede gebaseerd op de methoden van Design Kit.

 

overleg-onder-dek

Stap 1: CreŽer focus

Drop aan het begin van de dag een helder doel dat u (met het project of uw bedrijf) wilt bereiken. Formuleer dit doel als een vraag, waarbij ruimte is voor veel verschillende oplossingen. Bijvoorbeeld: hoe kunnen we mensen helpen minder plastic verpakkingen te gebruiken? Een gerichte vraag zorgt voor focus in de denkrichting van uw mensen.

Stap 2: Denken in problemen

Vraag mensen om gedurende de dag zelf, maar vooral ook samen te praten over het probleem. Waar zitten de belemmeringen en wat maakt het lastig? Vaak denken we het liefst en dus ook te snel in oplossingen. Terwijl echt goede ideeën meestal voortkomen uit verheldering van het probleem.

Stap 3: Doe eens gek

Geef ruimte voor alle soorten oplossingen. Medewerkers mogen zich niet gehinderd voelen door werkelijke beperkingen (bijvoorbeeld in budget) of door een kritisch oordeel van anderen. Durf groot te denken én tegelijkertijd kwetsbaar te zijn. En onthou: het eerste idee zal zeker niet het beste zijn. Daag elkaar uit om steeds een stap verder te gaan.

Maar wacht even, denkt u nu. Dit kunnen we toch ook gewoon op kantoor doen?

Zeker, dat kan.

Maar daar heeft u niet de charme van een authentieke klipper, kunt u niet ter afwisseling de schoot aantrekken of de fok strijken. Varen met een zeilklipper biedt u een overweldigend uitzicht op de horizon terwijl u ondertussen geniet van de lekkerste catering die we eventueel voor u aan boord organiseren.

Gun uw team en uw bedrijf letterlijk de ruimte even met alle winden mee te waaien. zodat iedereen kan voelen hoe het is om aan het roer te staan. Dat inspireert!

Stap 4. Vang het resultaat

Maak de inzet en creativiteit zichtbaar. Hang in de salon van het zeilschip twee flappen op: één voor de problemen die men bedenkt (stap 2) en één voor alle mogelijke oplossingen (stap 3). Vraag medewerkers steeds hun bijdrage, gedurende de dag, met behulp van een geeltje op de juiste flap te plakken. En je zult zien: het inzichtelijk maken van zoveel problemen en oplossingen genereert alleen maar meer ideeën.

Om uiteindelijk te beoordelen welke ideeën waardevol en echt bruikbaar zijn, zult u ze in een volgende stap (5) beter moeten bekijken. Maar wacht daarmee tot u weer thuis, of terug op kantoor bent. Want u wilt natuurlijk niet dat de creatieve drive die deze dag ontstaat alweer vroegtijdig overboord gaat.
Geniet liever van het indrukwekkende decor dat het IJsselmeer biedt en voel de wind die als een glimlach in uw gezicht waait. Maak een praatje met de schipper. Ze vertellen u graag meer over hun zeilschip en welke problemen zij op hun beurt tegenkomen. En hoe ze die oplossen. Inspirerend!

Zeilen met uw bedrijf? U zult zien dat het u hoe dan ook een verfrissende blik op de zaak geeft.

Meer weten? Bekijk de mogelijkheden of neem contact op.