Terug naar: Bestemmingen IJsselmeer | Bestemmingen Waddenzee | Bestemmingen Markermeer | Bestemmingen Friese Meren

Sneek is altijd de ultieme "waterstad" geweest. De schepen liggen in de directe omgeving van het gezellige centrum. Verschillende supermarkten (zoals Jumbo, Aldi en Action) liggen op loopafstand, evenals het centrum met een voetgangerzone.

vaargebied nl

Algemeen

De oorspronkelijke plaatsnaam van Sneek was 'Ter Snake' en betekent op de landtong. De eerste huizen stonden rond de St. Maarten kerkheuvel, afgeschermd door de dijk in het noorden. Vanwege deze barrière moest een sluis worden gebouwd om over water handel te kunnen drijven. Dit was de oorsprong van de gemeente Sneek in 1294.

De "gouden eeuw" voor de stad was van 1450 tot 1550. De pracht en rijkdom van die tijd is vandaag de dag nog steeds zichtbaar - in de prachtige oude gevels van de herenhuizen en pakhuizen aan de grachten van Grootzand en Kleinzand. Hier laadden de vrachtschepen hun lading, midden in de stad. En ook in de omliggende steegjes, slenterend door pittoreske en gezellige wijken, voelt het alsof je terug bent in de tijd.

Voorzieningen

Sneek

Bezienswaardigheden en activiteiten

De meest bekende bezienswaardigheid in Sneek is waarschijnlijk de Waterpoort. De twee achtkantige torens met daartussen een brug is een overblijfsel van het voormalige fort, gebouwd in 1613. Het is hèt symbool van Sneek.
U kunt vanaf de ligplaats aan de Pampuskade een wandeling door het stadscentrum maken naar de waterpoort. Hierbij wandelt u door de Marktstraat langs het stadhuis met een prachtige rococo-gevel uit de 15e eeuw en de Waltastins, gebouwd in 1540 als winterverblijf van de familie Walta. Het gebouw werd in de 17e eeuw onderdeel van het stadhuis.

Direct achter de Waterpoort bevindt zich één van de 11Foutains, de 'Fontein van Fortuna'.

Op Kleinzand 16 kunt u een bezoek brengen aan het Fries Scheepvaart Museum. In het museum worden scheepsmodellen, schilderijen, oude gereedschappen, een replica van een roef van een Fries 'Skûtsje' en alles met betrekking tot de scheepvaart tentoongesteld.

Een paar huizen verderop aan het Kleinzand 32 kunt u de echte Friese Beerenburg proeven, een kruidenbitter op basis van jenever. Tijdens uw bezoek aan het 'Proeflokaal' kunt u ook de distilleerderij bezoeken.

Het modelspoormuseum is ook een bezoek waard voor kleine en grote kinderen. Ontstaan uit een privécollectie. De verzamelaar heeft alle beschikbare Nederlandse treinmodellen sinds de jaren zeventig verzameld. Naast treinmodellen worden er in het stationsgebouw ook stationklokken, conducteurspetten en -uniformen en een replica-treincompartiment uit 1950 tentoongesteld en kunnen bezoekers verschillende rijdende banen zelf bedienen.

Het VVV vindt u in het Fries Scheepvaartmuseum aan het Kleinzand 16. 

Mijn zeiltocht plannen

Geen zeiltocht is hetzelfde. Daarom helpen wij u graag bij het plannen van uw zeiltocht op een traditioneel zeilschip. Neem contact met ons op voor persoonlijk advies of vraag gemakkelijk online een offerte aan.

Plan mijn zeiltocht