Terug naar: Bestemmingen IJsselmeer | Bestemmingen Waddenzee | Bestemmingen Markermeer | Bestemmingen Friese Meren

Hoorn

Hoorn is een oude VOC-stad die is uitgegroeid tot een middelgrote regiostad. Veel van de voorzieningen van Hoorn bevinden zich echter in, of direct rondom, het historisch centrum. Ook de haven bevindt zich natuurlijk direct aan het oude centrum, waardoor u direct naast, of op enkele minuten loopafstand van het schip een ruime keuze aan terrasjes, restaurants, winkels en musea vindt.

Algemeen

De sterke regiofunctie en de rijke geschiedenis van Hoorn zorgen voor een buitengewoon hoog voorzieningenniveau - zowel op het gebied van inkopen, als ook voor de nodige culinaire en culturele ontspanning. Daarbij bevinden zich op loopafstand ook nog eens een recreatiestrandje en een treinstation met een directe verbinding naar Amsterdam.

Voorzieningen

 • Supermarkten
 • Meerdere winkelstraten
 • Fietsverhuur
 • NS-station
 • VVV-kantoor
 • Zandstrandje
 • Binnenzwembad
 • Veel verschillende restaurants
 • Gezellige terrasjes
 • Verschillende musea
 • Stoomtram

Bezienswaardigheden en activiteiten

De grootste attractie van Hoorn is... Hoorn. In het oude centrum is het historische karakter van deze VOC-stad uitstekend bewaard gebleven. De leukste manier om Hoorn te ontdekken is door er gewoon rond te lopen. In de wat grotere straten zijn niet alleen de puien van de bekende winkelketens te vinden, maar ook de markante gevels van de handelshuizen en herenwoningen. De kleinere straatjes staan in het teken van boetiekjes en winkels met kunst en antiek. Bovendien zijn er verschillende pleinen waaraan onder andere de twee oude kerken van Hoorn zijn opgetrokken. Tip: haal bij het VVV-kantoor aan de Roode Steen voor €3,50 het routeboekje met de stadwandeling op en mis niets van de highlights. Het is - zowel via het Westfries Museum als via de VVV ook mogelijk met een gids de stad te verkennen. Bij de VVV kunnen ze u natuurlijk ook informeren over alle andere bezienswaardigheden. Kijk ook op www.vvvhoorn.nl voor alle informatie.

Direct naast het VVV-kantoor bevindt zich het Westfries Museum in een van de mooiste monumentale panden van Hoorn. In het Westfries Museum beleeft u de Gouden Eeuw aan de hand van schilderijen, tekeningen, gravures en aardewerk uit die tijd. Het is, op afspraak, ook mogelijk een gids een themaroute door het museum te laten verzorgen of met de gids een stadswandeling door Hoorn te maken. Kijk voor meer informatie, openingstijden en prijzen op www.wfm.nl.

In de haven van Hoorn bevindt zich het Museum van de 20e eeuw, dat net even een andere ervaring biedt dan de meeste musea. Het museum heeft een zeer uitgebreide collectie aan 20e-eeuwse stukken (meubels, gebruiksvoorwerpen, curiosa en kunst) die het leven in de verschillende decennia illustreren. Afhankelijk van de leeftijd van de bezoeker biedt een gevoel van historie of nostalgie. Informatie voor uw bezoek is te vinden op www.museumhoorn.nl.

Op ongeveer 15 minuten lopen van de haven bevindt zich het NS-station met een directe en regelmatige treinverbinding naar Amsterdam. Hierdoor is Hoorn een prima uitgangspunt voor een bezoek aan Amsterdam. Bij het Station bevindt zich ook het Stoomtram Museum van Hoorn. Gedurende het seizoen rijdt de stoomtram bijna dagelijks naar Medemblik en terug - soms zelfs meerdere keren per dag. Tussendoor heeft u een uurtje de gelegenheid om Medemblik te bezoeken. De prijzen en dienstregeling is te vinden op www.stoomtram.nl.

Mijn zeiltocht plannen

Geen zeiltocht is hetzelfde. Daarom helpen wij u graag bij het plannen van uw zeiltocht op een traditioneel zeilschip. Neem contact met ons op voor persoonlijk advies of vraag gemakkelijk online een offerte aan.

Plan mijn zeiltocht