<< Terug

Gepubliceerd op 25 september 2015

Het beste klaslokaal van de hele wereld heeft een stalen romp en minimaal 1 mast. Aan boord vind je geen schoolbanken en ook geen schoolbord. Wel zien de leerlingen er steevast tegenop om weer naar huis te gaan – liever zouden ze nog blijven om nog meer te leren. We hebben het natuurlijk over onze prachtige traditionele zeilschepen, maar wat valt er allemaal te leren aan boord?

Naast het zeilen en het leggen van knopen is er aan boord van alles te leren. Sowieso is het zeilen veel leuker dan de gemiddelde gymnastiekles. Zeilen is een ook teamprestatie, zeker op een traditioneel zeilschip. Onderlinge communicatie en heldere taakverdelingen en algemeen teamwork zijn dus erg belangrijk. Wij goed wil zeilen, moet het weer goed in de gaten houden. Bovendien is voor het navigeren kaartlezen erg belangrijk – topografie en meteorologie worden sowieso aangeleerd.

In en om het water zijn talloze diersoorten te ontdekken: krabbetjes, schelpdieren, zeehonden, zeevogels en natuurlijk veel verschillende vissen, een waar walhalla voor iedere amateur-bioloog!

Natuurlijk komt wiskunde ook aan bod: want als we met 6,3 knopen richting de volgende bestemming zeilen en we willen daar niet later dan 19:00 uur aankomen, hebben we dan de motor nodig om op tijd te komen?

Tot slot moet er ook wat lekkers te eten op tafel komen. Daarvoor wordt er natuurlijk samen gekookt, maar inkopen voor een groep is ook een uitdagende ervaring!

Kortom: zeilen is natuurlijk superleuk, maar onderschat zeker niet wat voor belangrijke levenslessen jongvolwassenen in een week kunnen opdoen.

Overweeg jij een werkweek of teambuilding op een traditioneel zeilschip te organiseren? Wij helpen je graag verder.