<< Terug

Gepubliceerd op 13 juni 2014
Sail Harlingen

Het grote publieksevenement dit jaar is Sail Harlingen.Tientallen Tallships komen van 3 t/m 6 juli 2014 naar het gemoedelijke Friese havenplaatsje. Harlingen is de startplaats van de jaarlijkse STI races.

In de Middeleeuwen werd de stad groot door de handelsvaartmet landen rondom de Noord- en Oostzee. Nu liggen er vooral vissersschepen, de veerdiensten naar de Waddeneilanden Vlieland en Terschelling en vele bruine vloot schepen, waaronder een aantal schepen van de Frisian Sailing Company.
De STI race wordt gezeild met jeugdige deelnemers (van 14 tot 24 jaar). Tijdens de Race is het sociale aspect (de ontmoeting van verschillende culturen) erg belangrijk. Dit komt o.a. naar voren in de zgn. 'Crew-Parade’. Hier presenteren zich de crews van de deelnemende schepen aan de plaatselijke bevolking. Dit is een groots spektakel, evenals de Sail In en de Sail Out. Hierbij worden de grote Tallships, zoals de Frederyk Chopin uit Polen, de Russische Kruzenshtern, de Santa Maria Manuela uit Portugal, de Noorse Statsraad Lehmkühl en onze eigen Morgenster door vele schepen begeleidt de haven binnen varen. Een heel imposant schouwspel. Deze Sail In vindt op woensdag 3 juli plaats. De Sail Out, waar de schepen de haven verlaten on de race aan te vangen, vindt op zondag 6 juli plaats.
De Race voert dit jaar van Harlingen naar Frederikstad (N), Bergen (N) en Esbjerg (DK).
Het vlaggenschip van de rederij, de Morgenster, is een potentiele winnaar.
Het programma voor de feestelijkheden in Harlingen en meer informatie over de race vindt u hier:
http://www.thetallshipsracesharlingen2014.com/

Goed nieuws! In 2018 vindt Sail Harlingen weer plaats. Houdt onze website in de gaten voor meer informatie.