Werkweek zeilen

Een afwisselende tocht boordevol gezamenlijke zeil-actie, spannende activiteiten en een ongedwongen samenzijn: een schoolreis op een traditioneel zeilschip is een goede keuze voor een fantastische ervaring voor de leerlingen en de begeleiders! Hoe makkelijk het is om de schoolreis te organiseren en gedurende de week alles in goede banen te leiden, van welke gemakken de schepen allemaal zijn voorzien, wat er op en rondom het water allemaal te doen is en nog veel meer, is hieronder te lezen. Neem contact met ons op voor uitgebreide informatie en persoonlijk advies.

Zeilen is leuk!
Zeilen is leuk!

Waarom zou ik een schoolreis op een schip organiseren?

Goede vraag. Het kan op het eerste gezicht zelfs een beetje saai lijken, maar niets is zo afwisselend als een schoolreis op een traditioneel zeilschip. Dus: waarom zou u een schoolreis op een traditioneel zeilschip organiseren? Waarom niet! Vraag het anders een collega: er is niets zo makkelijk zo leuk te maken, als een schoolreis op het water.

Accommodatie & activiteit in ťťn
De leerlingen zeilen het schip samen met de professionele crew aan boord en worden uitgedaagd iedere dag zelfstandiger te zeilen. Iedere dag wordt in een andere haven aangelegd en zo kan er een interessant programma worden gemaakt. Eigenlijk is het voor de leerlingen al leuk genoeg om in groepjes het stadje te verkennen, te winkelen, of een strandje of park te bezoeken - het is echter ook mogelijk een leuke activiteit te plannen. Hierover schrijven we verderop meer.

Dageraad-1

Een heel belangrijk voordeel is dat iedereen kan meedoen - ook leerlingen die sociaal wat buiten de groep staan worden automatisch bij het zeilen betrokken en hebben een fantastische week. Een echte teambuilding voor klassen dus!

De schepen zijn voorzien van comfortabele hutten met 2, 3, 4, of 5 bedden. Aan boord zijn verder douches, toiletten, een grote keuken en natuurlijk een gezellige salon. Alle schepen zijn verschillend, dus er is altijd wel een schip dat aan uw wensen voldoet.

"Qua groepsdynamiek is een schoolreis altijd lastig. Het fantastische aan zeilen is dat er echt gezamenlijk wordt gezeild en dat iedereen gelijkwaardig is. De crew zorgt dat iedereen zijn of haar taak heeft en dat iedereen aan de beurt komt. Voor de onderlinge band is er niets beter dan samen op een zeilschip zijn."

Hoorn

Activiteiten & educatie

Naast het zeilen is het ondernemen van een uitstapje of activiteit aan land een populair onderdeel van de reis. Hieronder beschrijven we allerlei didactische aanknopingspunten die tijdens het zeilen gebruikt kunnen worden, maar aan land zijn de mogelijkheden natuurlijk helemaal eindeloos. Ook hier geldt: leren hoeft niet in klaslokalen met proefwerken - trek er op uit en leer de wereld kennen door de wereld te verkennen! Rondom het IJsselmeer en de Waddenzee zijn bovendien veel belevenis-georiŽnteerde "musea", die fantastisch combineren met verschillende vakken (zoals: aardrijkskunde, natuurwetenschappen, techniek, geschiedenis, cultuur, biologie en kunst).

Uitstapjes top-20

Hieronder ons (subjectieve) lijstje met highlights tijdens schoolreizen. Wij vinden een mix tussen educatieve en ontspannen activiteiten belangrijk als afwisseling met het (redelijk) actieve zeilen. Ook is het goed om iets aan te bieden waarbij leerlingen niet verplicht alles samen met de hele groep moeten doen.

vaargebied nl

Onze top 20:
1. Woudagemaal Lemmer
2. Zuiderzeemuseum Enkhuizen
3. Afsluitdijk-Wadden Bezoekerscentrum Kornwederzand
4. Fietsen op Texel /Vlieland /Terschelling
5. Ecomare Texel
6. Stadswandeling Hoorn
7. Stadswandeling Volendam
8. Strandbezoek in Stavoren /Urk /Medemblik /Lemmer /Makkum
9. Bataviastad outlet-shopping in Lelystad
10. Bezoek aan Amsterdam (evt. vanuit Enkhuizen of Monnickendam met OV)
11. Stoommachinemuseum Medemblik
12. Droogvallen op de Waddenzee
13. Nieuwland Bezoekerscentrum Lelystad
14. Jopie Huisman-museum Workum
15. Kibbeling eten op Urk
16. Overnachten op een onbewoond eiland bij Heeg
17. Stadwandeling Sneek
18. Stadwandeling Sloten
19. Muiderslot Muiden
20. Samen met de schipper improviseren

*Een zeiltocht is altijd afhankelijk van wind, weer en getij. Dag-tot-dag plannen wordt afgeraden. Verderop leggen we uit hoe door slim te plannen een interessante en uitvoerbare route gemaakt kan worden.

"Leer de wereld kennen door de wereld te verkennen"

Friesland 4 superpano(W)

Hoe maak ik een goede route?

1. Reserveer tijd voor tegenvallers
De allerbelangrijkste regel bij het maken van een goede route is, dat er altijd ruimte moet zijn om te kunnen improviseren als de omstandigheden daarom vragen. Dit kunnen weersomstandigheden zijn, maar ook als het net even wat anders loopt dan verwacht, of als de voorkeuren van de leerlingen zich tijdens de zeiltocht anders te blijken ontwikkelen dan verwacht.

2. De vaartijd kan heel wisselend zijn
Een ander belangrijke variabele is de vaartijd. Die is namelijk extreem lastig te plannen, omdat we er altijd vanuit gaan dat er overdag wordt gezeild. Hieronder hebben we het voorbeeld van Lemmer - Enkhuizen uitgewerkt: afhankelijk van de weersomstandigheden verandert niet alleen de gemiddelde snelheid, maar ook de te overbruggen afstand. Daarom kan de vaartijd van Lemmer naar Enkhuizen variŽren tussen de 2:45 uur en 8:00 uur! (6,5 knopen of 12 km/h over 33km; of 4 knopen of 7,5 km/h over 60km).

3. Wat voor type bestemmingen hebben de voorkeur
Het plannen van een excursie of uitstapje kan dan ook het beste in een plaats op maximaal 1 vaardag vanaf de begin- en eindhaven, gecombineerd met een dag zonder varen, of een hele korte afstand. Wanneer u vooraf bedenkt welk didactisch thema u, indien van toepassing, aan de reis wilt hangen, is het makkelijker om de bestemmingen en eventuele uitstapjes daarop uit te zoeken. Op basis daarvan is het namelijk ook makkelijk alternatieve bestemmingen uit te zoeken als het onverhoopt toch anders loopt.

Andere dingen die leerlingen vaak interessant vinden zijn een strand en /of een winkelstraat op loopafstand - deze elementen zijn gelukkig in veel havens te vinden. Kijk eens naar ons overzicht van populaire bestemmingen aan het IJsselmeer, de Waddenzee en het Markermeer om te ontdekken wat er in welke plaatsen te doen is. In ons whitepaper staan bovendien tips over hoe de leerlingen op een educatieve manier zelfstandig een stadcentrum verkennen kunnen.

Afhankelijk van de windrichting, kan de te zeilen afstand ook groter worden! Links is de afstand 33km; rechts maar liefst 60km!
Afhankelijk van de windrichting, kan de te zeilen afstand ook groter worden! Links is de afstand 33km; rechts maar liefst 60km!

"Heeft u bepaalde ideeŽn bij de route, of wilt u graag een bepaalde plaats of bezienswaardigheid bezoeken? Neemt u dan gerust al vroeg contact met ons op - wij kunnen dan samen met u kijken hoe realistisch uw plannen zijn en of er bepaalde dingen zijn waar u nog rekening mee kunt houden om de plannen zo flexibel mogelijk te houden. Zo weet u al vroeg waar u aan toe bent."

Vliegende Hollander-09

Gezond eten en dinken

In ons whitepaper staan voobeeldmenu's en recepten van voedzame gerechten die ook voor grote groepen goed te bereiden zijn. Wat is er belangrijk bij het vaststellen van het menu?

1. Zorg bij de hoofdmaaltijd voor minimaal 250 gram groente p.p. en voldoende calorieŽn in de vorm van pasta, rijst, aardappels, of bonen
2. Een goed ontbijt is de basis van een geslaagde dag
3. Zorg ervoor dat iedereen te allen tijde water en gezonde snacks (fruit, of ongezouten noten) kan pakken en maak daar afspraken over
4. Verspilling is zonde, kies waar mogelijk voor gerechten die gerust opnieuw opgewarmd kunnen worden of als (basis voor) salade kunnen dienen
5. Winkelprijsbewust. Seizoensgroenten en streekproducten zijn vaak veel gunstiger geprijsd dan importproducten.
6. Beperk de (onnodig) toegevoegde suikers zo veel mogelijk

Tip: bespreek met de schipper op welke dagen u boodschappen wilt doen, dan kan er een bestemming worden uitgezocht met een supermarkt dichtbij. Bovendien is het in de meeste havens mogelijk om vooraf boodschappen online te bestellen en aan boord te laten bezorgen. U hoeft dus sowieso niet voor een hele week boodschappen in de bus mee te nemen!

Cateringservice
Voor wie (de begeleiding van) het bereiden van de maaltijden en het doen van de inkopen liever uit handen geeft, bieden wij op de meeste schepen voor jeugdgroepen (tot ca. 16 jaar) een midweek-catering arrangement. Er gaat dan een kok mee die voor het menu en de inkopen zorgt en samen met de leerlingen de maaltijden klaarmaakt. De leerlingen helpen bovendien door de tafels te dekken en af te ruimen en met de afwas. Houd er bij de hut-indeling (scrol of swipe wat verder naar beneden voor meer informatie over de hut-indeling) wel rekening mee dat de kok wel 1 hut uit het gastengedeelte zal betrekken.

Verpflegung
Samen met de schipper een route plannen

Voorbeeld: Themaroutes

Hieronder geven we drie voorbeelden van hoe een thematisch zwaartepunt kan worden gebruikt in het kiezen van de bestemmingen. Wie goed telt, ziet meteen al dat de themaroutes veel te veel bestemmingen hebben voor een midweek. Wij adviseren om zo te plannen: zoek in zoveel mogelijk windrichtingen bestemmingen die passen binnen de wensen en markeer 1 of 2 hoofdbestemmingen. Op die manier ontstaat gedurende de schoolweek de thematische route vanzelf rondom een hoofdbestemming, door gewoon de omstandigheden te volgen.

Voorbeeldroute 1: De strijd tegen het water - toen & nu
Nederland is wereldwijd beroemd om haar strijd tegen het water. Gebruik de ontdekkingstocht over het IJsselmeer om enkele illustrerende voorbeelden van deze strijd te herkennen en leer tijdens een excursie bijvoorbeeld hoe de Nederlanders hun voeten droog houden, of hoe zij de Zuiderzee hebben getemd om er uiteindelijk nieuw land te maken.
Bestemmingen met mogelijke excursies tijdens deze midweek zijn: Woudagemaal Lemmer, Oud Nieuwland bezoekerscentrum Lelystad en Afsluitdijk-Wadden bezoekerscentrum in Kornwederzand. Ook is een bezoek aan Urk thematisch verantwoord, omdat Urk voor de drooglegging van Flevoland een eiland was!

Voorbeeldroute 2: De Gouden Eeuw - VOC en visserij aan de Zuiderzee
Een kleine eeuw lang waren de Nederlanders heersers over de wereldzeeŽn en een groot deel van de Nieuwe Wereld - met een periode van bloei en voorspoed tot gevolg. Tegelijkertijd werkten de vissers en ambachtslieden rondom de Zuiderzee hard om brood op de plank te krijgen. Een breed onderwerp om tijdens stadswandelingen en eventueel zelfs een museumbezoek te leren kennen.
Bestemmingen met mogelijke excursies zijn het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen, het Westfries Museum in Hoorn, een educatief dagje Amsterdam (met het OV vanuit Enkhuizen of Monnickendam) en de Bataviawerf in Lelystad. Het bezoeken van Volendam, Muiden, Stavoren en Workum passen ook goed in de thematische context.

Voorbeeldroute 3: Landschappen en natuurschoon
Er zijn talloze unieke landschappen te ontdekken in Nederland, waarvan degenen die voor een zeiltocht in aanmerking komen allemaal een eigen unieke zeilbeleving hebben. De rotsen aan de Friese IJsselmeerkust, het Friese Merengebied en de Waddenzee zijn hiervan prachtige voorbeelden. Niet alleen bieden ze mooie weidse vergezichten, maar ook de mogelijkheid om verschillende kenmerkende dieren en planten te ontdekken. Hoewel een midweek eigenlijk veel te kort is om naast Friesland ook uitgebreid het Waddengebied te verkennen, is het zeker de moeite waard om er een (groot) deel van de week voor uit te trekken.
Bestemmingen met mogelijke excursies /uitstapjes zijn Ecomare op Texel, het Afsluitdijk-Wadden bezoekerscentrum in Kornwederzand, de eilanden Vlieland en Terschelling en de nieuw aangelegde eilandengroep Markerwadden. Het bezoeken van Makkum en Stavoren biedt eveneens mogelijkheden een uitstapje in de omgeving. Het is bovendien mogelijk om in Friesland 's nachts voor anker te gaan of aan een onbewoond eiland te overnachten.

De Onderneming Woudagemaal - superpano (w)
Gaia-3

Welke schepen zijn geschikt voor een schoolreis?

Nu volgt een reclamepraatje, want wij zijn best trots op onze vloot! Die vloot bestaat namelijk uit 16 totaal verschillende zeilschepen, die allemaal hun unieke kenmerken hebben. Sommige schepen zijn wat kleiner (ca. 12 slaapplaatsen) en daarmee perfect voor kleine klassen - en anderen wat groter met tot 37 slaapplaatsen. Wij vinden daarom, dat we voor iedereen het perfecte schip hebben. Soms is dat niet het geval, of heeft iemand anders dat schip al geboekt: dan kennen we gelukkig altijd wel een mooi schip dat wel beschikbaar is en perfect bij uw wensen past. Reken maar dat wij uw schoolreis serieus nemen! Benieuwd naar onze vloot? Kijk snel op de overzichtspagina, of vraag ons welke schepen wij voor uw midweek kunnen aanbevelen.

TIP: Vergeet niet dat het ook heel leuk is om met meerdere schepen samen dezelfde route te varen. De klas kan ook worden opgedeeld op twee of meerdere schepen. Bovendien kunt u ook met een collega samen met meerdere klassen samen opvaren.

Hoe weet ik wanneer een schip past bij mijn klas?
Het is belangrijk goed te kijken naar de hut-indeling van het schip! Meestal zijn er een dame en een heer mee als begeleider, die betrekken elk een eigen hut. Daarnaast slapen jongens en meisjes natuurlijk gescheiden van elkaar, het is dus goed om te controleren of de hut-indeling past bij de verdeling van de klas!

Vliegende Hollander Web

Wat zijn de kosten van een schoolreis op een zeilschip?

Het maken van een sluitende begroting zonder verrassingen achteraf is enorm belangrijk bij het plannen van een schoolreis. De kosten kunnen verschillend zijn, omdat alle schepen ook zo verschillend zijn. Hieronder geven we een (eerlijke) indicatie, maar de exacte kosten rekenen wij u graag voor op basis van uw exacte wensen.

Prijs van een zeilschip
De kosten voor het schip zijn, ervan uitgaande dat de grote van het schip bij uw groepsgrote past, bij groepen van ca. 24 tot 33 leerlingen ongeveer Ä195,- per leerling. Dat is dus inclusief 2 vrijplaatsen voor docenten /begeleiders die elk een 2-persoons hut voor zich alleen hebben! De prijs is gebaseerd op een midweek (ma 10:00 t/m vr 15:00) in het hoogseizoen incl. 2 bemanningsleden, havenkosten, brandstofkosten (bij normaal gebruik) en op basis van zelfverzorging. De kosten voor de eindschoonmaak (afhankelijk van het schip tussen de Ä75,- en maximaal Ä150,-) worden contant aan boord voldaan. Ontvangt u liever een exacte prijsberekening van ons, al dan niet met de cateringservice? Neem dan snel contact met ons op.

Wat kosten de bus en het eten?
De prijs van de bus is natuurlijk volledig afhankelijk van de af te leggen afstand. Op de site van Flixbus staat een handige rekentool, maar meestal kan het wel voordeliger. Uw plaatselijke busonderneming kan ongetwijfeld een offerte voor u maken en desgewenst kunnen wij voor u bij een vertrouwde busonderneming uit Nederland ook een prijsopgave aanvragen. PS: wij bemiddelen niet in het busvervoer. Als service vragen wij een offerte voor u aan, maar u kunt zelf rechtstreeks zakendoen.

Gezond eten hoeft niet duur te zijn. De meeste jeugdgroepen en scholen eten voor ongeveer Ä7,- per persoon per dag riant en gezond. In het whitepaper vindt u tips voor gezonde maaltijden die zeker niet duur zijn! Voor de cateringservice betaalt u weliswaar iets meer, maar daarvoor wordt vaak wel iets uitgebreider gekookt dan wanneer de groepen zelf hadden gekookt.

Dat wil ik ook!

Uw wensen:

Uw gegevens:

Lees hier hoe zorgvuldig wij met uw gegevens omgaan